Bombardamentele în orașul Enerhodar continuă. Cele mai importante evenimente din a 196-a zi de război

razboi ucraina
Foto: Facebook/Вадим Ляха

Astăzi este a 196-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Armata rusă a tras în opt oameni care primeau ajutor umanitar. Acest lucru s-a întâmplat în regiunea Zaporijjea. În urma atacului, trei persoane au decedat, iar altele cinci sunt rănite, transmite unian.net.

🟣 Ca urmare a unui alt bombardament al armatei ruse, orașul Enerhodar, unde se află centrala nucleară Zaporijjea, a rămas fără electricitate pentru a doua oară într-o zi. Anunțul a fost făcut de primarul orașului.

🟣 Forțele armate ale Ucrainei au recunoscut implicarea lor în exploziile din 9 august care au avut loc în Crimeea.

„Vorbim despre o serie de lovituri de succes cu rachete asupra bazelor aeriene ale inamicului din Crimeea, în primul rând pe aerodromul Saki”, a declarat șeful Forțelor Armate ale Ucrainei, transmite unian.net.

Reamintim că în apropierea Aeroportului Militar din Novofedorivka, Crimeea, au avut loc mai multe explozii pe 9 august. În urma exploziilor, o persoană a decedat, iar altele cinci, printre care și un copil, au fost rănite. Ministerul rus al Apărării a precizat că ar fi fost vorba de detonarea unor muniții de aviație.

🟣 Lituania transmite Ucrainei obuziere de 105 mm. Anunțul a fost făcut de Ministerului Apărării al Lituaniei pe Twitter.

Lituania a donat anterior Ucrainei vehicule blindate M113, camioane militare, vehicule de teren (pentru lucrări de deminare) și alte asistențe.

🟣 Președinta Comisiei Europene a propus ca Uniunea Europeană să acorde un ajutor financiar suplimentar de 5 miliarde de euro Ucrainei, cu scopul ca țara să facă față consecințelor războiului.

🟣 Putin a spus că Federația Rusă nu a pierdut nimic și nu va pierde nimic în timpul războiului împotriva Ucrainei.

„Cred că nu am pierdut nimic și nu vom pierde nimic. Din punctul de vedere al câștigului, pot spune că principalul lucru pe care l-am obținut este întărirea suveranității noastre, iar acesta este rezultatul inevitabil a ceea ce se întâmplă acum”, a declarat Putin.

Declarațiile au fost făcute în timpul discursului său la sesiunea plenară a Forumului Economic de Est (EEF).

🟣 Pe parcursul nopții, au avut loc mai multe atacuri în Sloviansk, în regiunea Harkiv, în regiunea Nicolaev. Una dintre ținetele rachetelor a fost o școală. Potrivit datelor, nicio persoană nu a avut de suferit.

🟣 Pentagonul spune că Forțele Armate ale Ucrainei din regiunea Herson „continuă să avanseze”. Totodată, s-a mai observat „o activitate de ofensivă rusă lângă Bahmut”, transmite unian.net.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente