Moldovenii printre săracii Europei, dar digitalizați până în dinți. Țara, în top cu cea mai mare viteză la internet

07 Sept. 2022, 12:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2022, 12:49 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova este pe locul 37 într-un top al clasamentului la viteza internetului, potrivit unui clasament publicat de cable.co.uk.

Sunt 16 țări calificate în Europa de Est, dintre care toate, cu excepția a două, se află în prima jumătate a clasamentului, iar patru dintre ele se află în primele 50 de țări. În general, regiunea are o medie de 39,43 Mbps. Cele mai rapide trei țări au fost România (112,39Mbps, locul 15), Republica Moldova (66,08 Mbps, locul 37) și Polonia (55,82 Mbps, locul 44). Cele mai lente trei țări au fost Bosnia și Herțegovina (8,16 Mbps, locul 169), Albania (11,47 Mbps, locul 141) și Croația (20,74 Mbps, locul 106).

Toate cele 28 de țări măsurate în Europa de Vest se află în prima jumătate a clasamentului, iar șapte dintre ele se află în primele zece țări din lume în ceea ce privește viteza de internet. Viteza medie regională de 99 Mbps este cea mai rapidă dintre cele 13 regiuni globale. Viteze medii impresionante au fost măsurate pentru primele trei regiuni: Jersey (256,59 Mbps, locul 2), Islanda (216,56 Mbps, locul 3) și Liechtenstein (166,22 Mbps, locul 4). Cele mai lente locuri din regiune au fost Insulele Feroe (28,40 Mbps, locul 89), San Marino (40,34 Mbps, locul 65) și Guernsey (45,51 Mbps, locul 59).

Țările din lume cu cel mai lent internet

Cele cinci țări din lume cu cele mai mici viteze de rețea sunt Turkmenistan (0,77 Mbps), Republica Democrată Timor-Lest (0,94 Mbps), Yemen (0,97 Mbps), Guineea-Bissau (0,98 Mbps) și Afganistan (0,98 Mbps).

Două dintre ultimele cinci locuri sunt situate în Asia, una în Orientul Apropiat, una în Africa Subsahariană și una în CSI (fosta URSS). Toate aceste țări se confruntă cu o infrastructură de rețea subdezvoltată și cu un grad scăzut de utilizare a serviciilor digitale în rândul populației.

Țările cu cel mai rapid internet

Cele cinci țări cu cel mai rapid internet din lume sunt Macao (262,74 Mbps), Jersey (256,59 Mbps), Islanda (216,56 Mbps), Liechtenstein (166,22 Mbps) și Gibraltar (159,90 Mbps).

Este evident faptul că toate aceste țări au asemănări. Patru dintre cele cinci țări sunt situate în Europa de Vest, Macau din Asia fiind excepția. Toate sunt fie foarte mici, fie sunt națiuni insulare. Este mult mai ușor să se implementeze banda largă completă de fibră optică FTTP și internetul mobil 5G la o populație mai mică și/sau pe o suprafață mai mică.

Viteza medie globală a conexiunilor în bandă largă continuă să crească brusc

Analiștii au urmărit măsurătorile vitezei în bandă largă în 220 de țări și teritorii (224 anul trecut) pe mai multe perioade de 12 luni, ceea ce le-a permis să calculeze o viteză medie globală la nivel mondial și să vadă cum evoluează aceste date în timp. Vestea bună este că viteza medie globală continuă să crească rapid.

Viteza medie globală în bandă largă măsurată în 2017 a fost de 7,4 Mbps. Viteza medie globală de bandă largă măsurată în 2018 a fost de 9,10Mbps – o creștere de 23,35%. În 2019, viteza medie măsurată a fost de 11,03 Mbps – o nouă creștere de 20,65% față de anul precedent. În 2020, media a crescut din nou cu încă 90%, ajungând la 24,83Mbps, deși trebuie remarcat faptul că o mare parte din această creștere poate fi atribuită instrumentelor de măsurare modernizate.

Anul trecut (2021), viteza medie globală a crescut din nou cu încă 20%, ajungând la 29,79Mbps. Anul acesta, media este acum de 34,79Mbps – o creștere de 15%.

”Cele mai rapide viteze medii din lume nu mai sunt în curs de accelerare față de restul domeniului, deoarece saturația FTTP/fibră pură își atinge limitele actuale în multe dintre cele mai rapide locații.

Între timp, deși țările care ocupă partea de jos a tabelului suferă în continuare de viteze extrem de scăzute, viteza medie a celor 10% de jos se îmbunătățește în mod constant, deși nu vă așteptați să faceți streaming de filme HD în aceste țări prea curând.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău