CSE ignoră decizia Agenției de Mediu: Uzina Metalurgică din Rîbnița își continuă activitatea, cu autorizație pentru încă o lună

Comisia pentru Situații Excepționale a decis să prelungească până la 30 septembrie 2022, termenul de valabilitate a Autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a Autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”. Asta în pofida faptului că Agenția de Mediu a refuzat să elibereze un astfel de document, după o verificare la fața locului.

Foto: Simbol

„A fost prelungit, până la 30 septembrie 2022, termenul de valabilitate a Autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a Autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească””, se arată în decizia CSE.

Acum 4 zile, fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari spunea că la ședința Comisiei Situații Excepționale se va prelungi autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică din Rîbnița. Asta chiar dacă Agenția de Mediu a refuzat să elibereze un astfel de document, după o verificare la fața locului. În opinia sa, Chișinăul folosește autorizația de mediu drept o monedă de schimb pentru energia de la Cuciurgan. 

În luna ianuarie 2022, Ministerul Mediului a solicitat reluarea importului de fier vechi la Uzina din Rîbnița. Decizia a fost criticată de asociația Promo-LEX, care a declarat că astfel, este alimentată economia regimului separatist.

„Declarația că Guvernul nu acționează pentru protejarea drepturilor omului pe teritoriul controlat de autoritățile de la Tiraspol nu corespunde adevărului. Subiectul se află în permanență pe agenda Cabinetului de miniștri și, în special, a Biroului politici de reintegrare”, a răspuns acuzațiilor Gavrilița.

La rândul său, șefa statului, Maia Sandu, a menționat că includerea Republicii Moldova pe o listă neagră, din cauza activității unei întreprinderi din stânga Nistrului „nu este corectă”. „Problema cu această uzină trebuie rezolvată, dar nu incluzând țara în lista neagră a Uniunii Europene”, a spus Sandu.

După numeroase acuzații și scandaluri publice, la sfârșitul lunii aprilie, Comisia Situații Excepționale a decis că Uzina de la Rîbnița va primi totuși o autorizație de mediu, una temporară, valabilă până pe 31 mai.

La sârșitul lunii iunie, tot prin decizia CSE a fost prelungit, până la 31 august 2022, termenul de valabilitate al Autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a Autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru Uzina Metalurgică de la Rîbnița. Autoritățile au recunoscut că folosesc autorizația în negocierile pe contractul de curent cu Cuciurgan - pe cât se prelungește furnizarea de energie electrică, pe același termen se eliberează autorizația de mediu.


Pub