(video) Case abandonate, cu lacăte grele la porți și drumuri pustii. Realitatea dură în care a ajuns un sat din raionul Ialoveni: „Poți ieși în pielea goală, nu te vede nimeni"

Case abandonate, cu lacăte grele la porți, drumuri pustii, un parc în care mai zburdă câțiva copii, tinerii sunt plecați peste hotare și vin doar în vacanță, iar unicul loc de muncă e la uscat fructe. Este realitate dură din satul Nimoreni, cu peste 2000 de locuitori. „Trăiesc greu de tot. Pensiile și salariile mici. Mai mare prețuri ca acum n-au fost niciodată. Nu știu cum o să rezistăm, o să ieșim din iarnă sau nu”, a spus o pensionară, în cadrul unui reportaj realizat de Nicolae Chicu, scrie SHOK.md.

Foto: SHOK.md

„La noi prețurile sunt europene, dar pensiile moldovenești. Am pensia 1300 și soțul un pic mai mult. În ultimii ani am supraviețuit. Greu de tot, nu pot să vă spun nimic bine”

Întrebată, cum vede viața la sat în ultimii 10 ani, pensionara a răspuns că fără schimbări: „cum a fost așa și este. De unde mai bine”.

O altă localnică a spus că sunt foarte multe furturi și tineri care consumă băuturi alcoolice.

„Trăim cum putem, din ce avem. Furturi multe avem, a fost și la noi în casă. Nu prea sunt tineri în sat, toți sunt plecați, vin doar în vacanță. Să am o posibilitate să plec, nu m-aș mai întoarce”.

„Unicul loc de muncă e la uscat de fructe. Dacă ai ceva în grădină, o roșie, o cartoafă mai întinzi cumva-cumva. Viața la sat e foarte grea”, s-a arătat indignată o altă femeie întânită pe drum.

Un alt domn, care stătea la oprire cu haine de vânzare a fost mai pozitiv. „Normal, mai muncim. Fac câte 50 de lei la despicat lemne”.

Vezi mai multe în reportajul de mai jos.



Pub