Actorul Dorel Vişan, invitatul special al ZFR Chişinău

image description

Marele actor Dorel Vişan va fi invitatul special al celei de-a opta ediţii a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care se va desfăşura în perioada 22-25 septembrie la cinematografele Cineplex-Loteanu şi Odeon.

Cu ocazia împlinirii a 85 de ani, ZFR îi dedică celebrului actor un Focus de trei filme, unde acesta interpretează unele dintre cele mai importante roluri ale carierei sale impresionante.

“Ne bucură foarte tare că Dorel Vişan a acceptat invitaţia de a veni la Chişinău şi de a sta de vorbă cu publicul, care îl va aştepta cu interes. Este un privilegiu pentru ZFR să îl aibă invitat de onoare şi să îi dedice una dintre secţiuni”, spun organizatorii.

Evenimentul se va deschide cu “Senatorul melcilor” (1995, regia Mircea Daneliuc), un film care a făcut parte din competiţia Festivalului de la Cannes. Dorel Vişan interpretează un senator aflat într-o vizită într-un sat, unde trece prin evenimente comice în timp ce profită de ospitalitatea localnicilor, ignorând în acelaşi timp problemele lor majore.

Secţiunea mai cuprinde filmul “Iacob” (1988), regizat tot de Mircea Daneliuc. Aici, Dorel Vişan joacă un miner din Transilvania, bănuit pe nedrept că ar fi furat aur. Pentru interpretarea sa, actorul a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film.

Al treilea film din Focus este “O lacrimă de fată” (1982, regia Iosif Demian), selectat de asemenea la Festivalul de la Cannes. Protagonistul interpretat de Dorel Vişan este un anchetator care investighează moartea suspectă a unei fete înecate într-un sat.

Tradiţionala secţiune Retro, dedicată cinematografiei de altădată, o va omagia pe cineasta Malvina Urşianu (1927-2015), prin proiectarea a două dintre cele mai reprezentative filme ale sale: “Trecătoarele iubiri” (1974) şi “Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu” (1980).

Filmele vor fi introduse de cunoscutul critic Magda Mihăilescu, care va susţine de asemenea un masterclass deschis publicului larg despre cinematografia română de ieri şi de azi, despre importanţa criticii de film şi despre strălucirea marilor festivaluri.

ZFR continuă şi în acest an parteneriatul cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) “Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, prin proiectarea unei noi serii de scurtmetraje studenţeşti de patrimoniu, digitalizate recent în cadrul unui proiect numit Arhiva Activă.

Aşa cum a anunţat deja, ZFR va prezenta de asemenea, în secţiunea Filme noi, şapte pelicule de succes ale ultimului an: “Metronom”, de Alexandru Belc, “Crai nou”, de Alina Grigore, “Imaculat”, de Monica Stan şi George Chiper-Lillemark, “Miracol”, de Bogdan George Apetri, “Marocco”, de Emanuel Pârvu, “Balaur”, de Octav Chelaru, şi “Om Câine”, de Ştefan Constantinescu. Programul va fi completat cu filmul pentru copii “Străjerii Deltei” (2021), de Liviu Mărghidan.

Intrarea la toate proiecţiile şi evenimentele din cadrul ZFR va fi liberă.

Programul şi alte informaţii pot fi găsite pe pagina de Facebook a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, precum şi pe site-ul zfrmd.ro.

La fel ca anul trecut, ZFR va merge pe parcursul lunii octombrie şi în alte cinci oraşe din Republica Moldova – Bălţi, Soroca, Nisporeni, Călăraşi şi Cahul, unde vor fi prezentate câteva dintre filmele din selecţia de la Chişinău. Data şi programul pentru fiecare dintre cele cinci localităţi vor fi anunţate la încheierea ediţiei din capitală.

ZFR Chişinău este un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi ALTERNATIVE CINEMA din Republica Moldova și casa de producţie ROVA FILM din România.

Proiectul este realizat cu sprijinul: Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaştilor din România.

Parteneri: Arhiva Naţională de Filme din România, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale” de la Bucureşti și DACIN SARA.

Sponsori: Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, Balkan Pharmaceuticals, Lucru Manual Moldova, Symbol Media, Idegraf, HaiKuTaTa, Raquette.

Parteneri media: TVR Moldova, Jurnal TV, Prime TV, Diez, Moldova.org, Agora, Ziarul de Gardă, Ziarul Național, Realitatea TV, RLive, RLiveTV, Bani.md, Vocea Basarabiei, Noroc TV, Radio Chișinău, Radio Noroc, Radio Zum, Alo Capitala, Deschide.md, Ea.md, Moldpres, Tezaur TV.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.