icon

Natalia Gavrilița, în discuții cu membrii CALM

06-09-2022 17:53
633

Prim-ministra Natalia Gavrilița s-a întâlnit, astăzi, cu membrii Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM). În cadrul ședinței a fost subliniată importanța menținerii unui dialog activ între Guvern și administrația publică locală, pentru a contribui în continuare la soluționarea rapidă a problemelor existente în localități și la dezvoltarea comunităților.

 

În discuții, șefa Executivului a menționat că fortificarea parteneriatului cu administrația publică locală rămâne o prioritate, iar sporirea receptivității autorităților la nevoile cetățenilor este sarcina de bază a acestei conlucrări.

 

„În toate vizitele mele în teritoriu țin neapărat să am o întâlnire cu primarii din raion. Cunosc problemele existente și după fiecare vizită, revenind la Guvern, le discut cu colegii mei pentru a găsi soluții. Vreau să vă spun că avem deja rezultate și vom continua să muncim în vederea realizării obiectivului comun - creșterea calității vieții cetățenilor noștri”, a menționat prim-ministra.

 

Drept exemplu, prim-ministra a adus mai multe probleme semnalate de reprezentanții APL care au fost  deja soluționate. Astfel, începând cu anul 2022, încasările din taxa pentru folosirea drumurilor constituie surse de venit ale bugetelor locale, ceea ce sporește considerabil capacitățile primăriilor de finanțare a proiectelor de infrastructură. De asemenea, Guvernul a aprobat proiectul care prevede trecerea bunurilor transmise în contul cotelor-părţi valorice din patrimoniul fostelor întreprinderi agricole în proprietatea publică a unităților administrativ-teritoriale. Totodată, Natalia Gavrilița s-a referit și la problema regimului juridic al iazurilor, care va fi soluționată prin aprobarea unei Hotărâri de Guvern în ședința de mâine a Cabinetului de miniștri.

 

Reprezentanții autorităților publice locale au abordat mai multe subiecte ce țin de asigurarea cetățenilor cu lemne de foc, modul de stabilire a moratoriului temporar privind încadrarea personalului din APL, dar și pregătirea reformei APL. Un subiect aparte l-a constituit salarizarea în sectorul bugetar. În context, prim-ministra a ținut să menționeze că aceasta este o problemă atât la nivel local, cât și central, iar pentru ameliorarea situației, în luna septembrie, Executivul va veni cu câteva măsuri extraordinare, care țin cont de capacitățile bugetare ale APL. Printre acestea se numără creșterea salariilor pentru bugetari și oferirea de către Guvern a unui ajutor unic, în valoare de 3000 lei,  pentru angajații din sectorul bugetar cu un salariu mai mic de 15000 de lei.

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31