Cu jumătate din reactoarele nucleare oprite, Franţa face apel la „solidaritatea” UE şi propune un troc Germaniei

06 Sept. 2022, 05:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Sept. 2022, 05:43 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele francez Emmanuel Macron a recunoscut luni că Franţa are nevoie de „solidaritatea europeană pentru electricitate”, întrucât mai mult de jumătate din reactoarele sale nucleare sunt oprite din motive tehnice, şi i-a propus cancelarului german Olaf Scholz un troc, şi anume ca Germania să livreze electricitate Franţei, care să-i ofere la schimb gaz natural, potrivit agenţiilor EFE şi AFP.

„Vom finaliza conexiunile pentru gaze astfel încât să putem livra gaz Germaniei (…) dacă este nevoie de solidaritate”, iar Germania la rândul ei „ar fi în situaţia de a produce mai multă electricitate şi de a ne livra şi nouă în situaţiile de vârf” de consum, a declarat Macron după o întrevedere prin videoconferinţă cu Scholz dedicată crizei energetice.

Liderul de la Elysee s-a declarat de asemenea favorabil achiziţiilor comune de gaz natural în UE, pentru a cumpăra gaz „mai ieftin”, precum şi plafonării preţului gazului rusesc cerută de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Preşedintele francez a mai spus că susţine realizarea de interconectoare pentru transportul gazelor naturale între statele UE oriunde „are sens”, în opinia sa însă un astfel de interconector nefiind necesar între Spania şi Franţa.

Ideea unei conducte de gaze între Spania şi Franţa, abandonată în anul 2019, a fost relansată recent în noul context generat de războiul din Ucraina şi de sancţiunile europene împotriva Rusiei, dar atunci, ca şi acum, Franţa s-a arătat reticentă cu privire la un asemenea proiect, faţă de care a pledat însă favorabil cancelarul german Scholz, acesta din urmă dorind un gazoduct care să lege Spania de Europa centrală, mai arată sursele citate de Agerpres.

Având în vedere contextul menţionat, Germania intenţionează să menţină în rezervă operaţională până în aprilie anul viitor două reactoare nucleare a căror închidere definitivă era programată pentru sfârşitul anului în curs, ca soluţie de rezervă pentru acoperirea nevoilor energetice iarna aceasta, scrie publicaţia Der Spiegel, citată de Reuters.

Pe de altă parte, importatorul german de gaze Uniper a anunţat că, în urma deciziei Rusiei de a sista furnizarea gazelor prin conducta Nord Stream, Germania ar putea lua în calcul inclusiv raţionalizarea consumului de gaze.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 12:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 12:58 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Parcul industrial Răut de la Bălți funcționează doar pe hârtie. În hala fostei uzine sovietice Răut nu este niciun agent economic, potrivit declarației deputatului Boris Marcoci.

„Desigur avem nevoie parcuri industriale pentru agenții economici. Vreau să dau un exemplu, Parcul Industrial Răut de la Bălți. Este o hală industrială de 24 mii de metri pătrați unde nu e niciun agent economic. De zeci de ani nu se lucrează”, a comentat Marcoci eficientizarea a activității parcurilor industriale  prezentată de ministrului Economiei, Dumitru Alaiba.

Ce putem face noi pentru a aduce agenții economici, l-a întrebat Marcoci pe Alaiba.

„Realitatea e realitate, acolo suflă vântul. Nicio lege luată aparte nu va soluționa problema nu există soluții magice. Noi venim cu modificarea legii la parcurile industriale, în guvern am probat programul de industrializeze lucrăm la acordarea subvențiilor. De exemplu, în România vii cu o investiție x și primești subvenții de la stat. Este o soluție pentru parcul Răut”, a răspuns Alaiba.

Parlamentul a votat în prima lectură un set de măsuri de eficientizare a activității parcurilor industriale. Măsurile au drept scop să stimuleze producția, vânzările și veniturile din taxe, astfel încât parcurile industriale din Republica Moldova să fie mai eficiente și mai atractive pentru afaceri.

Proiectul urmează să eficientizeze activitatea parcurilor industriale pe trei dimensiuni: conceptuală, funcțională și administrativă. Parcurile industriale vor fi divizate în 3 categorii – generale, specializate și multifuncționale (de tip A, B, C). Acestea vor putea fi create pe unul sau mai multe terenuri, fiind reglementate și facilitățile oferite companiilor care activează în zonele industriale. De asemenea, vor fi stabilite drepturile, atribuțiile și obligațiile rezidenților parcurilor industriale, fiind prevăzute cerințe mai stricte pentru contractele dintre companiile administratoare și rezidenți.

Documentul, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a fost votat de 60 de deputați. După ce proiectul de lege va fi supus consultărilor publice, urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău