‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
15 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePrazul – când se plantează, cerințe la cultivare. Recoltarea

Prazul – când se plantează, cerințe la cultivare. Recoltarea

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Prazul este o specie bienală, alogamă (plantă a cărei fecundare se face cu polen de la altă plantă din aceeași specie).

Cultivarea și întreținerea prazului pentru a obține recolte bune necesită cunoașterea și respectarea unor particularități. Despre acestea, vom oferi mai multe informații în acest articol.

Când se seamănă semințele de praz

Fiind o cultură înrudită cu ceapa, multe din particularitățile de cultivare se aseamănă cu cele de la această cultură. Totuși, prazul este mai rezistent la frig decât ceapa.

Astfel, semințele de praz pentru a obține răsad pot fi semănate în ultima decadă a lunii martie, prima decadă a lunii aprilie. Semințele germinează în 12-20 de zile la temperatura 3-4ºC. Optimă, însă, se consideră temperatura de 15-20ºC, semințele germinând în doar 7-10 zile.

Pentru a forma tulpinile false (cele care se consumă) prazul are nevoie pe parcursul vegetației de temperaturi de 18-20ºC. Cultura are o rezistență bună la îngheț, rezistând la temperaturi de peste -10ºC.

Cerințe la cultivarea prazului

Prazul preferă locurile bine iluminate, nu suportă umbrirea și insuficiența de apă din sol. Lipsa umidității duce la formarea unor tulpini de calitate proastă. pH-ul solului recomandat pentru praz este de 6-7,5.

‹ adv ›

Preferă solurile fertile, astfel este recomandat să introduceți gunoi de grajd toamna, în cantități de 30-40 de tone la hectar, dacă acesta este disponibil.

Îngrășămintele minerale se introduc în funcție de analiza solului. Orientativ, sunt necesare 40-60 kg s.a./ha K2O şi 20-40 kg s.a./ha P2O5 (s.a. – substanță activă).

Îngrășămintele se introduc concomitent cu arătura realizată la adâncimea de 25-30 de centimetri.

‹ adv ›

Primăvara, la pregătirea terenului pentru cultură, se introduc 60 de kilograme de azot substanță activă. Apoi, terenul se modelează în straturi de 104 centimetri la coronament.

Citiți și despre Cultivarea și întreținerea dovlecelului zucchini.

Producerea răsadului de praz

Prazul poate fi cultivat atât prin răsad, cât și semănat direct în sol. Prima metodă este mai populară.

Răsadul se produce în răsadnițe reci pe straturi pregătite direct în câmp. Precum am menționat, semințele se seamănă în perioada 20 martie-10 aprilie. Pentru praz nu se face repicarea răsadului, astfel semințele se seamănă rar.

Pentru cultivarea unui hectar de praz, sunt necesare 3-4 kilograme de semințe semănate pe suprafața de 150-200 de metri pătrați.

Răsadurile sunt gata pentru plantare în câmp când au 3-4 frunze și lungimea de 15-20 de centimetri. De obicei, caracteristicile sunt atinse la vârsta de 40-45 de zile.

Înainte de plantare, descoperiți zilnic câte puțin răsadnițele unde ați produs răsadul pentru a-l căli.

Pentru a-i asigura un start bun, este recomandată mocirlirea răsadului (3 părţi de pământ, 2 părți de balegă de vită, iar apă se adaugă până se obţine o pastă de consistența smântânii).

Când se plantează prazul

Plantarea răsadului de praz în câmp deschis are loc în perioada 15 mai-10 iunie pentru culturile de toamnă-iarnă.

Distanța de plantare a prazului este de 25-30 centimetri între rânduri pe 8-10 cm între plante pe rând. Prazul se plantează la adâncimea de aproximativ 5 centimetri.

Cultivarea prazului prin semințe semănate direct în câmp

Obținut prin semănat direct, pentru un hectar este necesar de semănat 3-4 kilograme de semințe de praz. Semințele de praz se seamănă primăvara, la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie.

Semințele se seamănă la adâncimea de 2 centimetri. Apoi, după răsărire, plantele se răresc pentru a asigura distanța dintre acestea de 8-10 centimetri.

Îngrijirea culturii de praz

Prazul se întreține similar cepei. Printre lucrările importante putem menționa 2 fertilizări necesare. Prima se face la o lună după plantare cu 40 kilograme de azot (substanță activă), iar a doua peste 4-5 săptămâni după prima cu aceeași cantitate de îngrășăminte.

Pentru a combate buruienile, sunt recomandate prașile mecanice și manuale.

Ce ține de irigarea culturii, prazul iubește apa, astfel sunt necesare aproximativ 10 udări cu norma de 250-300 de m3 de apă la hectar.

Pentru a obține tulpini mai fragede, puteți realiza mușuroitul plantelor (în cazul în care vă permit suprafețele), acoperind câte puțin planta cu sol de 2-3 ori.

Recoltarea prazului – când se face

De obicei, prazul este gata pentru consum după 3-4 luni de la apariția primelor plante, în funcție de soi. Drept indicator că acesta este gata pentru recoltare pot servi frunzele puțin îngălbenite.

Pentru consum în stare proaspătă, prazul este recoltat începând cu luna august. Pentru o albire mai bună a tulpinii, cu două-trei săptămâni înainte de recoltare, suprafața solului sau tulpina dacă n-a fost mulcit poate fi acoperită suplimentar cu o peliculă închisă la culoare, ce nu va permite pătrunderea luminii.

Prazul pentru depozitare se recoltează la sfârșitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie. Chiar dacă este o cultură rezistentă la înghețuri, ar fi bine de-l recoltat înainte ca acestea să aibă loc, pentru a asigura o păstrare de lungă durată.

Este foarte important să evitați rănirea tulpinilor la recoltare, astfel de plante nu se pun la păstrare. Se înlătură frunzele murdare, deteriorate. Restul frunzelor sunt tăiate la aproximativ 2/3 din lungime, iar rădăcinile sunt scurtate în jumătate.

Prazul poate fi păstrat până la 3 luni la temperatura de 0…-1°C. Pentru a-l păstra timp mai îndelungat, plantele se pun vertical în cutii cu nisip umed.

Vezi și Conopida – cultivarea de toamnă și timpurie, pentru recolte bune.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›