Ministrul Bolea luat în furci de fermieri. Seceta le-a uscat recolta. Vor instituirea stării de urgență în agricultură

05 Sept. 2022, 13:19
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
05 Sept. 2022, 13:19 // Slider //  Lupu Eduard

La ședința comună a Consiliilor de Administrare a Federației Naționale a Fermierilor, Asociației Forța Fermierilor și Asociației Moldova Fruct agricultorii s-au arătat nemulțumiți de faptul că Ministerul Agriculturii refuză să instituite stare de urgență în agricultură urmare a secetei care a afectat agricultorii.

„Starea de urgență nu sunt condiții juridice de ce? Convorbirile cu bancheri și cu ministerele sunt bune, însă pietrele cu problemele agricultorilor cad în capul dvs. Mulți nu o să poată face lucrări de toamnă”, i-a replicat Vasile Mîrzenco director executiv al Federația Fermierilor ministrului Bolea refuzul de a decreta stare de urgență în agricultură.

Starea de urgență în agricultură oferă agricultorilor afectați dreptul de amânare a plăților scadente față de creditori privați (bănci, organizații de micro finanțare, furnizori de inputuri, unități de implementare a proiectelor etc) fără calcularea penalităților, dar și acordă fermierilor afectați unele facilități fiscale, în special posibilitatea folosirii TVA în cont pentru achitarea unor impozite și contribuții.

Ministrul Vladimir Bolea a declarat că deocamdată nu există condiții juridice pentru instituirea stării de urgență și că problemele agricultorilor se discută la guvern.

Agricultorii, reieșind din experiența tristă al anului 2020, au adus multiple argumente în favoarea oficializării dreptului producătorilor agricoli la amânarea plăților  scadente ca garanția legală față de abuzuri din partea creditorilor. Fermierii nu mai au încredere în promisiuni verbale

La ședința agricultorilor fermierii s-au arătat nemulțumiți și de birocrația cu care se confruntă la obținerea avizelor, permiselor de a utiliza apa pentru irigare. „Suntem trimiși la Agenția Proprietății Publice, instituție care ne trimite la Apele Moldovei ulterior din nou la Apele Moldovei. E un cerc vicios care nu sufocă”, susțin agricultorii.

 

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 11:55
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
19 Apr. 2024, 11:55 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Marina Harin este o antreprenoare pasionată de amenajări și decor cu flori. Ea se confruntă cu o provocare majoră: profitul întârzie să apară. Deși domeniul este plin de potențial, există câteva cauze posibile pentru această situație.

În video de mai jos, afli drumul ei și provocările pe care le are.

Tânăra poate trece de această încercare prin analiză atentă, adaptare și perseverență. Cu o abordare strategică și o atenție deosebită la detalii, afacerea ei de amenajări și decor cu flori poate deveni profitabilă.

Emisiunea „Afaceri la Microscop” poate fi vizionată pe RLIVE TV, joi la 22:00, sâmbăta la 06:00 și miercuri la 16:00.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău