Bill Gates și Papa Francisc, în topul celor mai mari latifundiari. Unde se află regina Elisabeta

05 Sept. 2022, 17:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Sept. 2022, 17:26 // Actual //  Lupu Eduard

Lista celor mai mari proprietari de teren este plină de surprize. Citind diversele nume, constatăm de pildă că magnați renumiți, de la care ne-am putea aștepta să se afle în fruntea clasamentului, nici măcar nu figurează în top. Care este în schimb dominat de personaje sau entități, pe care mulți dintre noi nici nu le-ar avea probabil în vedere, precum Papa Francisc sau regina Elisabeta a II-a.

Anul trecut, site-ul Lovemoney.com a publicat un clasament foarte bine documentat al celor mai mari 101 de proprietari non-guvernamentali de teren, valabil pentru 2021 și care se bazează pe date provenite surse multiple. Topul, care-l are drept cel mai „modest” reprezentant pe Pham Nhat Vu, fratele bogătașului numărul unu al Vietnamului, care nu se poate lăuda decât cu 203.900 de hectare, stârnește între altele mirare prin faptul că este foarte sărac în americani, cel puțin în eșalonul său superior.

Adevărul e că primul mare proprietar privat din SUA care apare în top figurează abia pe locul 42. Și nu este vorba despre o singură persoană, ci despre familia Emmerson, care conduce compania Sierra Pacific Industries, unul dintre cei mai mari producători de cherestea din America și care deține, conform Land Report 100 din 2021, o suprafață de 942.917 hectare de teren.

urprinzător de mulți oameni își închipuie totuși că cel mai mare proprietar de teren din SUA (dacă nu chiar din lume), este confondatorul Microsoft, Bill Gates. De unde această falsă convingere? Totul a pornit, din câte se pare, de la datele publicate în 2021 în Land Report 100, un clasament al celor mai mari proprietari de teren din Statele Unite, conform cărora Gates a achiziționat treptat 98.000 de hectare, devenind astfel cel mai mai mare proprietar de terenuri agricole din SUA.

Pentru că unii au trecut cu vederea cuvântul cheie „agricole”, s-a născut o confuzie, astfel încât mulți au concluzionat că Gates este cel mai mare proprietar de teren din SUA. Însă adevărul e că Bill Gates însuși a negat până și că ar fi cel mai mare proprietar de teren agricol din țara sa. Un purtător de cuvânt al miliardarului a declarat pentru Reuters că informația e infirmată inclusiv de datele publicate de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDAP).

La prima vedere, între cei trei nu există nicio legătură. În realitate, Regina Elisabeta a II-a, Biserica Catolică și inuiții din Nunavut au ceva foarte, foarte important de împărțit: podiumul celor mai mari proprietari de teren din lume. Topul e condus de la mare distanță de Regina aflată în fruntea Commonwealthului și care deține nu milioane, ci miliarde de hectare. Mai precis, 2,7 miliarde, adică o șesime din suprafața de teren disponibilă pe întreg mapamondul. De notat este însă că, deși terenurile nu sunt considerate proprietate guvernamentală, ele nu se află nici în proprietatea privată a Elisabetei a II-a, care nu are de pildă posibilitatea să le vândă.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 17:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 17:45 // Economie //  Lupu Eduard

Parlamentul a adoptat un nou set de măsuri pentru reducerea birocrației în sectorul economic. Un proiect care propune modificarea unor acte normative privind controlul activității întreprinzătorilor în Republica Moldova a fost aprobat în lectura a doua de către 57 de deputați.

Aceste modificări legislative au ca scop crearea unui sistem de control mai eficient și previzibil, reducerea povară controlului și a sancțiunilor inechitabile, precum și stimularea investițiilor. Potrivit autorităților, noile reglementări vor duce la o scădere a timpului necesar pentru procedurile de control cu cel puțin 56,7 mii de ore pe an și la economii de aproape 70 de milioane de lei pe an, prin reducerea numărului de sancțiuni și a potențialelor abuzuri din partea organelor de control.

Proiectul prevede că antreprenorii vor avea dreptul să conteste deciziile de control în instanță. De asemenea, sunt introduse sancțiuni pentru abuzurile inspectorilor, iar supravegherea internă a autorităților de control va fi îmbunătățită. Se va face o distincție clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, iar planurile de control vor fi unificate, luând în considerare diferitele tipuri de agenți economici și riscuri.

Anterior, ministrul Economiei, declara că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău