Au fost retrase din comerț vinurile mărcii „HAI DAVAI”, producător „Orhei-Vin”. Acestea nu au corespuns cerințelor

ipiccy_image (59)
Foto: colaj diez.md

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a informat despre depistarea a trei loturi de vinuri neconforme cerințelor de comercializare a alcoolului a mărcii „HAI DAVAI”, producător – „Orhei-Vin” SA. 

Astfel, potrivit informațiilor, din comerț au fost retrase:
# 19 litri de vin alb demidulce „Sauvignon”;
# 23 de litri de vin roz demidulce „Isabella”;
# 24 de litri de vin roșu sec „Cabernet”.

Motivul retragerii:  

Lotul de vin roz și alb a fost identificat necorespunzător după concentrația în masă a zaharurilor, astfel s-a indicat prezența edulcoranților (îndulcitorii acesulfam și zaharină), ceea ce contravine prevederilor legislației. De altfel, un alt lot de vin roșu depășea de 3,66 ori limita admisibilă a concentrației în masă a diglucozidului de malvidină, indicând valoarea de 55,0 mg/dm3 la norma de 15,0 mg/dm3.

Prin urmare, pentru a asigura consumatorii cu produse vinicole conform cerințelor actelor normative în vigoare, s-a dispus retragerea din comerț a loturilor neconforme și restituirea lor producătorului pentru a fi supuse procedurii de nimicire sau utilizare în alte scopuri.

Potrivit comunicatului, toate vinurile prelevate au fost examinate fizico-chimic în cadrul Instituției Publice „Laboratorul central de testare a băuturilor alcoolice/nealcoolice și a produselor conservate” și organoleptic la Comisia de degustare a vinurilor cu Indicație Geografică Protejată.

Persoanele care au achiziționat produse din loturile respective sunt rugate să se abțină de la consumarea acestora și sunt în tot dreptul să le returneze magazinului de unde au fost procurate. 

Actualmente are loc retragerea loturilor de vin din circulație.


În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la agenție la numărul de telefon: 0(22) 26 46 43.

Linia Verde: 0 800 800 33;

Viber: 067675544;

E-mail: [email protected].

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente