‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
9.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVladimir Bolea: Accizele la păcura și motorina folosite la procesare vor fi compensate

Vladimir Bolea: Accizele la păcura și motorina folosite la procesare vor fi compensate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

O măsură de susținere a fost deja elaborată pentru susținerea procesatorilor, astfel că în perioada imediat următoare urmează aprobarea acestei decizii. Despre aceasta a anunțat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea într-o conferință de presă.

„Din Fondul de Rezervă al Guvernului se va forma un fond de 93 de milioane de lei pentru compensarea accizelor la păcura și motorina folosită în procesul de procesare. Urmează, cât de curând, să fie elaborat Regulamentul, împreună cu Ministerul Finanțelor, ca să reușim să intervenim și pe acest segment. Această decizie se va referi la fabricile de zahăr, dar și alte fabrici care pot trece de la gazul natural la păcură sau dispun de utilaje, cuptoare care funcționează pe motorină. Evident, vorbim despre rambursarea accizei pentru produsele care au fost folosite în procesele de producere”, a menționat ministrul Agriculturii. 

Tot în cadrul conferinței de presă, Vladimir Bolea a amintit despre funcționarea defectuoasă a Legi apelor.

„Pe teritoriul Republicii Moldova sunt 4400 de iazuri, dintre care numai 651 dintre ele au pașaport. Ceea ce servește un impediment în fața agricultorilor, ce ar trebui să aibă acces la apă pentru sistemele de irigare. Astfel că, deja a fost votată decizia prin care se abrogă prevederea cu privire la obligativitatea prezenței pașaportului. Agenția de Mediu este obligată să elibereze autorizația de irigare în timp de 5 zile. Vom lucra împreună cu Parlamentul la o nouă Lege prin care, în 6-7 luni, trebuie să creăm condiții pentru ca toți agenții economici care au luat iazuri în arendă să le autorizeze și să constituim o modalitate matură prin care agricultorii vor avea acces la apă”.

Ministrul Agriculturii a mai anunțat că la data de 11 octombrie curent, împreună cu Ministerul de Externe, vor participa la următoarea rundă de negocieri în Egipt cu ministrul de Externe și ministrul Agriculturii, pentru semnarea Acordului de liber schimb, ceea ce va permite diversificarea piețele de desfacere pentru produsele de calitate din țara noastră.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›