Dodon: Cred că PSRM îl va susține pe Ceban la următorul scrutin în capitală, dar cu o condiție

Fostul șef de stat Igor Dodon spune că PSRM îl va susține pe Ion Ceban la viitoarele alegeri locale în capitală, dacă acesta va candidat independent. În caz contrar, socialiștii trebuie să caute de pe acum o persoană care va lupta pentru fotoliul de primar de Chișinău. „Nu împotriva lui Ion Ceban, dar PSRM trebuie să aibă un candidat care va trage din urmă lista de consilieri municipali”, a precizat Dodon, în cadrul emisiunii Puterea a 4-a de la N4.

Foto: UNIMEDIA

„Mă bucur că unele persoane care au fost în echipa mea și pe care eu le-am promovat au succese în ceea ce fac și le urez succese în continuare, de aceea, și în acest caz, îmi par stranii unele abordări, știu că unii colegi îl critică, că s-a apucat de integrare europeană, anterior spunea altceva, limba română, anterior spunea altceva, dar eu cred că mai mare prostie și greșeală ar fi ca noi acum să începem să luptăm între noi, spre bucuria Maiei Sandu și a PAS-ului. De aceea, chiar dacă cuiva ceva nu-i place sau nu știu ce, acum trebuie să fim consolidați în lupta comună împotriva guvernării, indiferent cine și ce viziuni are și ce mișcări face În acest sens, Ion Ceban este destul de eficient, inclusiv în ceea ce face în Chișinău și ca parte a opoziției”, a declarat Igor Dodon.

Întrebat dacă PSRM îl va susține pe Ion Ceban în campania electorală, la următorul scrutin local, fostul șef de stat a răspuns:

„Foarte bună întrebare. Atunci când Ion Ceban a decis să meargă la Chișinău, decizia a fost luată în iunie 2015, după ce Chirtoacă a câștigat în alegerile locale de la doamna Greceanîi, am avut o discuție cu ei, și cu dumneaei, și cu el și cu Vlad Batrîncea, le-am spus că unul trebuie să rămână în Chișinău, să devină șef al fracțiunii municipale și să fie pregătit pentru următoarele alegeri la funcția de primar de Chișinău, nu politic, ci să cunoască Chișinăul în lung și-n lat, fiecare stradă. Atunci cel care a acceptat să lase mandatul de deputat, să plece în CMC a fost Ion Ceban. A devenit primar abia în 2019, noi l-am susținut și el a obținut rezultate în mun. Chișinău, inclusiv datorită susținerii socialiștilor. Încă nu știm cum va merge la următoarele alegeri, dacă va fi candidat independent, fără partid politic, fără culoare politică, eu nu aș exclude că socialiștii ar putea să îl susțină, cu lozinca votați candidatul independent cutare și lista consilierilor municipali cutare, a socialiștilor. Dacă Ceban va merge cu lista sa de consilieri municipali, atunci eu cred că pentru socialiști ar fi straniu dacă nu vor înainta candidatura proprie. Spun opinia mea acum, e prematur să spunem că va fi așa sau așa, dar logic, partidul care este primul în toate ratingurile naționale să meargă în alegerile locale din 2023 fără candidat la funcția de primar, în condițiile când nu avem candidați independenți…”

„În cazul dacă Ceban ar merge independent, eu singur i-aș ruga pe toți  am influență în interiorul Partidului Socialiștilor în continuare – i-aș ruga să susținem candidatul independent care vine din echipa noastră. Dacă merge cu partidul său, atunci aș sugera colegilor de pe acum să se gândească la un candidat la funcția de primar, nu împotriva lui Ion Ceban, PSRM trebuie să aibă un candidat care va trage din urmă lista de consilieri municipali”, a mai precizat Dodon.



La 23 august, primarul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că lansează partidul Mișcarea Alternativă Națională, „partidul care este pentru faptele făcute și contra vorbelor sterile, pentru dezvoltarea țării, renaștere și modernizare, independență și neutralitatea RM, pentru integrarea europeană”, a precizat Ceban.

A doua zi, președintele de onoare al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, din care a făcut parte și primarul capitalei, a oferit un comentariu la solicitarea UNIMEDIA, privind crearea Partidului Mișcarea Alternativa Națională. „După ce a plecat și a părăsit Partidul Socialiştilor, eu nu pot ști ce e în capul lui și ce politică va promova. Dar voi urmări, pentru că suntem și noi curioși să înțelegem ce s-a întâmplat între timp cu dânsul și ce politică va promova”, a declarat Igor Dodon.

Maia Sandu a venit și ea cu un comentariu, după anunțul lui Ion Ceban că își formează partid. „Suntem o țară democratică și se poate înghesui cine vrea. Am văzut că au fost anunțate o puzderie de partide, dar asta înseamnă democrație, cine vrea – își face partid”, a președinta.

În replică, Ceban a declarat: „Puzderie halucinantă și incompetentă este conducerea de astăzi, iar direct responsabilă de greul în care ne-am pomenit, se face în primul rând cea care îndreaptă vina pe Parlament, Guvern, pe oamenii săi puși în funcție”.

La sfârșitul anului trecut, Ion Ceban a anunțat că va iniția Alternativa Mișcarea Națională. PAS l-a atacat dur pe Ceban.


Pub