Slusari: CSE va prelungi astăzi autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică din Rîbnița, chiar dacă Agenția de Mediu a refuzat să-i elibereze documentul

Fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari susține că la ședința de astăzi a Comisiei Situații Excepționale se va prelungi autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică din Rîbnița. Asta chiar dacă Agenția de Mediu a refuzat să elibereze un astfel de document, după o verificare la fața locului. Chișinăul folosește autorizația de mediu drept o monedă de schimb pentru energia de la Cuciurgan. Recent, ministrul Infrastructurii a anunțat că au fost prelungite contractele privind achiziționarea energiei electrice, decizia CSE nu menționa însă ceva despre autorizația pentru uzina de la Rîbnița.

Foto: MMZ
„Nu în zadar zeci de camioane cu deșeuri nu s-au întors ieri de la Rezina. Seremet, bun cunoscut al lui Recean și Andronache, precum și Babii cu Usmanov erau siguri că крыша din Chișinău не подведёт.

Este probabil și un cadou de adio pentru directorul Uzinei, care mâine face nuntă luxoasă la fecior. Se vehiculează că degrabă șefia entității va fi preluată de un om, convenit de Moscova, Chișinău și Tiraspol. Trist și urât este ceea ce se întămplă. Dezmățul schemelor obscure în jurul pilonului economic al regimului separatist continuă.

Îmi pare rău de acești oameni din Agenția mediului, care au refuzat să autorizeze activitatea Uzinei, care nici pe departe nu corespunde cerințelor mediului. Decizia de azi a CSE este un fapt extrem de descurajator pentru ei.

Mai sper că va reacționa Procuratura. Înțeleg că situația excepțională se întroduce pentru luarea deciziilor operative, prin derogarea de anumită procedură. Însă nu cred că Comisia Situații Excepționale are dreptul să adopte decizii vădit ilegale, care contravin interesului național”, a scris Slusari.

Guvernul nu a comentat această informație.

În luna ianuarie 2022, Ministerul Mediului a solicitat reluarea importului de fier vechi la Uzina din Rîbnița. Decizia a fost criticată de asociația Promo-LEX, care a declarat că astfel, este alimentată economia regimului separatist.

„Declarația că Guvernul nu acționează pentru protejarea drepturilor omului pe teritoriul controlat de autoritățile de la Tiraspol nu corespunde adevărului. Subiectul se află în permanență pe agenda Cabinetului de miniștri și, în special, a Biroului politici de reintegrare”, a răspuns acuzațiilor Gavrilița.

La rândul său, șefa statului, Maia Sandu, a menționat că includerea Republicii Moldova pe o listă neagră, din cauza activității unei întreprinderi din stânga Nistrului „nu este corectă”. „Problema cu această uzină trebuie rezolvată, dar nu incluzând țara în lista neagră a Uniunii Europene”, a spus Sandu.

După numeroase acuzații și scandaluri publice, la sfârșitul lunii aprilie, Comisia Situații Excepționale a decis că Uzina de la Rîbnița va primi totuși o autorizație de mediu, una temporară, valabilă până pe 31 mai.

La sârșitul lunii iunie, tot prin decizia CSE a fost prelungit, până la 31 august 2022, termenul de valabilitate al Autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a Autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru Uzina Metalurgică de la Rîbnița. Autoritățile au recunoscut că folosesc autorizația în negocierile pe contractul de curent cu Cuciurgan - pe cât se prelungește furnizarea de energie electrică, pe același termen se eliberează autorizația de mediu.


Pub