Irina Vlah, după vizita Maiei Sandu la Comrat: Nu a răspuns la nicio întrebare. A venit să „tempereze spiritele”, dar Găgăuzia nu e o Antarctică politică

Bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, a venit cu o reacție după vizita Maiei Sandu la Comrat. „Doamna Președintă din păcate, nu a dat un răspuns la nicio întrebare care îngrijorează autoritățile locale și fiecare familie din Republica Moldova. Mai mult, acesta nu a reușit să depășească antipatiile personale și nu a fost pregătită să construiască un dialog”, a declarat Vlah.

Foto: UNIMEDIA
„Vizita de astăzi a doamnei Președinte Maia Sandu în Găgăuzia, din păcate, nu a dat un răspuns la nicio întrebare care îngrijorează autoritățile locale și fiecare familie din Republica Moldova. Mai mult, doamna Președinta nu a reușit să depășească antipatiile personale și nu a fost pregătită să construiască un dialog.
Sistemul politic al Republicii Moldova nu este un fel de acord între prieteni. Țara noastră a depășit crizele colosale din anii 90 ai secolului trecut, iar societatea a învățat câteva lecții de atunci.

Provocările cu care ne confruntăm astăzi ar trebui să contribuie la unitatea și coeziunea societății noastre și să nu provoace diviziune internă și dezbinare.
Găgăuzia nu este o Antarctica politică. Lipsa dialogului nu este doar o barieră inutilă între Chișinău și Comrat, ci și o tactică greșită a partidului de guvernământ.
Noi foarte mult „personalizăm” politica în țara noastră. Confundăm instituțiile puterii de stat cu liderii lor. Iar când Maia Sandu evită să se întâlnească cu Irina Vlah, ea evită să se întâlnească nu cu mine personal, ci cu Șeful autonomiei ales de popor. Sper sincer că aceasta este doar o greșeală a protocolului Președintelu.

Este evident că vizitele frecvente ale Președintei și ale Prim-ministrului în regiuni sunt cauzate de viitoare alegeri locale. În timpul acestor vizite, oficialii de stat vorbesc despre modul în care implementează proiecte de infrastructură în detrimentul asistenței și creditelor externe. Vizita de astăzi a Președintei în Găgăuzia a urmărit un alt scop - „temperarea spiritelor ptotestatare în autonomie". Și aici aș dori să clarific. Autoritățile și locuitorii Găgăuziei nu sunt angajați într-o politică de opoziție față de autoritățile centrale. Suntem un singur popor și trebuie să ne construim viitorul împreună. În același timp, nu putem observa în tăcere adoptarea deciziilor politice la Chișinău, care au dus la o triplă creștere a tarifelor la gazele naturale, o rată catastrofală a inflației și o scădere a puterii de cumpărare a cetățenilor noștri. Într-o societate democratică, nimeni nu poate priva cetățenii de dreptul de a protesta.

Nu dorim să ne implicăm în jocuri geopolitice. Vocea locuitorilor autonomiei nu are conținut politic. Este un strigăt social al poporului nostru.
Dorim să folosim toate oportunitățile de bună guvernare, negocieri eficiente și acorduri deschise.

Recent, un înalt oficial de la Chișinău mi-a reproșat lipsa de consecvență în faptul că, vedeți, aș fi „dimineața pro-europeană, la amiază pro -Turcia, iar seara pro-Est”. Doresc să subliniez încă o dată: lucrez pentru interesele locuitorilor noștri, ale căror interese le reprezint și în numele cărora iau decizii.

Aș dori să îndemn autoritățile țării noastre să renunțe la stereotipurile trecutului și să nu considere Găgăuzia drept o „amenințare internă”. Autoritățile și locuitorii Găgăuziei susțin în mod constant integritatea, independența și suveranitatea Republicii Moldova.
Toate contradicțiile existente între Chișinău și Comrat trebuie rezolvate prin dialog și căutarea compromisurilor – indiferent de simpatiile personale și opiniile politice ale înalților oficiali ai țării.
Permiteți-mi să reamintesc partidului de guvernământ o binecunoscută afirmație: „Democrația presupune un compromis chiar și atunci când aveți 100% dreptate”. Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să învățăm cum să găsim un compromis, să unim societatea de dragul viitorului țării noastre”, amenționat Irina Vlah. 

Maia Sandu a fost întâmpinată cu pâine și sare, dar și cu un buchet de flori la Universitatea de Stat din Comrat. Șefa statului a susținut, în fața studenților, un discurs în limbile rusă și găgăuză. Aceștia i-au pus și întrebări, atât legate de relația tensionată cu bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, cât și despre miliardul furat și salariul pe care îl are ca președinte de țară.

Președinta nu a avut o întrevedere tete-a-tete cu Bașcana Găgăuziei, în cadrul vizitei la Comrat. Aceasta a avut o discuție doar cu Speakerul Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Konstantinov, iar imediat după a avut o întrevedere cu deputații, unde a participat și Bașcana. Cele două oficiale s-au întâlnit chiar în fața sediului, unde au avut o scurtă discuție.


Pub