(foto) La Facultatea de Drept și Științe Sociale din cadrul USARB a fost inaugurată o sală de simulare a procesului de judecată

USARB
Foto: USARB

Facultatea de Drept și Științe Sociale din cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) a început noul an de studii cu o noutate bună pentru studenții săi. Vorbim despre inaugurarea primei săli de simulare a procesului de judecată, unde studenții de la Drept își vor putea aplica în practică cunoștințele teoretice dobândite în sala de curs.

La evenimentul de inaugurare a sălii de simulare a procesului de judecată au fost prezente Natalia Gașițoi, rectora USARB, și Lidia Pădureac, prim-prorectora pentru activitatea didactică, dar și decanul Facultății de Drept și Științe Sociale, Vitalie Rusu, scrie usarb.md.

Natalia Gașițoi a menționat că de azi înainte studenții de la Drept vor avea posibilitatea să practice viitoarea lor meserie chiar din primii ani de studenție, în sala de simulare a procesului de judecată.

„Astăzi ne bucurăm că vă putem oferi oportunitatea de a realiza ore practice similare cu activitatea voastră profesională care urmează a fi desfășurată.”

Lidia Pădureac le-a urat succes studenților din anul I și speră că datorită acestei săli amenajate ei vor deveni specialiști de calitate în domeniul justiției.

„Sunt fericită că ați ales să studiați la această facultate, această profesie, iar cadrele didactice cu siguranță o să vă ghideze pentru ca să deveniți profesioniști în domeniul pe care vi l-ați ales.”

„La noi la facultate ne străduim să vă oferim nu doar cunoștințe teoretice, dar și deprinderi practice de care veți avea nevoie în activitatea voastră profesională”, a spus decanul Facultății de Drept și Științe Sociale.

Tatiana Crugliţchi, titulară la disciplina Drept procesual civil, Catedra de Drept, a organizat, împreună cu studenții din anul IV de la Drept, un proces simulat de judecată. În sală au fost prezenți atât cadrele didactice, cât și studenții din anul I care au avut posibilitatea să vadă cum are loc un proces de judecată cap-coadă, respectând toate procedurile judiciare.

„Am avut onoarea să deschid împreună cu studenții din anul IV această sală de procese simulate. Mereu am avut nevoie de astfel de spațiu special amenajat pentru organizarea procesului simulat. Înainte, organizam astfel de exerciții în sala de curs neavând mobilierul necesar. Acum avem locuri speciale destinate atât judecătorului, procurorului, grefierii, inculpaților, dar și altor părți ale procesului, cât și spațiu destinat depozițiilor [catedra]”, a declarat Tatiana Crugliţchi.

Dânsa a explicat fabula procesului simulat. Potrivit lectorei, cauza penală simulată în cadrul ședinței de judecată s-a bazat pe un caz real.

„Noi am comasat două cauze, civil și penal, am luat o acțiune civilă izvorâtă dintr-o cauză penală. Am relatat un caz real, studenții singuri au ales fabula, iar împreună am lucrat asupra părții procedurale.”

„Așadar, cauza penală se referă la cauzarea prejudiciului în urma unei lovituri între doi militari în cazarmă, iar cauza civilă se referă la încasarea prejudiciului cauzat sănătății unuia dintre militari”, a explicat Tatiana Crugliţchi.

Dacă vrei să fii mereu conectat(ă) la știrile USARB, abonează-te la canalul de Telegram al universității – USARB News – sau poți urmări toate evenimentele pe pagina de Facebook ori Instagram a acesteia.


Acest material a fost scris și redactat de echipa USARB. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUSARB
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente