‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
6.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriIregularități depistate de AIPA: 3,8 milioane de lei subvenții vor fi restituite

Iregularități depistate de AIPA: 3,8 milioane de lei subvenții vor fi restituite

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În scopul evaluării viabilității proiectelor investiționale susținute prin mecanismele de subvenționare, în perioada 14.02 – 27.05.2022, AIPA a efectuat verificarea a 5786 de producători agricoli. 

În urma verificărilor, 200 de beneficiari de subvenții au fost verificați la fața locului, fiind întocmite 47 de procese -verbale de constatare a iregularităților.

La baza verificărilor inițiate a stat aspectul respectării prevederilor contractuale, menținerii criteriilor de eligibilitate, utilizării după destinație a obiectelor investiției, inclusiv stabilirea stării actuale a acestora.

Ca urmare a sintezei efectuate, în urma analizei actelor de inspecție, s-au stabilit mai multe neconformități și abateri determinate în mare parte prin:

  • înstrăinarea totală sau parțială a bunurilor investiției care au fost subvenționate din FNDAMR, înainte de expirarea termenului specificat în Hotărârea de Guvern;
  • sacrificarea animalelor de prăsilă subvenționate, înainte de expirarea termenului specificat în Hotărârea de Guvern;
  • stabilirea faptului beneficierii de porțiune de grant nedeclarate;
  • intrarea în proces de insolvabilitate/lichidare;
  • neîntreținerea obiectul investiției conform celor mai bune practici în domeniul vizat;
  • defrișarea plantațiilor supuse subvenționării, înainte de expirarea termenului specificat în Hotărârea de Guvern.

Astfel, în rezultatul încălcărilor constatate prin prisma angajamentelor asumate de beneficiarii de subvenții, a fost restituită suma de 3 761 874,92 lei.

Amintim că beneficiarul de subvenții, prin Declarația pe propria răspundere, se obligă ca în cazul în care nu respectă angajamentele asumate, să fie de acord ca investiția efectuată să fie declarată neeligibilă subvenționării și se obligă să restituie, în termen de 15 zile calendaristice din momentul comiterii încălcării, suma subvenției acordate, coeficientul inflației și dobânda de întârziere calculată conform legislației, cu excepția impedimentelor justificate, confirmate în modul stabilit. 

‹ adv ›

În cazul încălcării obligațiilor invocate, precum și acei care au intrat în proces de insolvabilitate, sau lichidare, urmează să restituie suma subvenției.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›