Funeraliile lui Mihail Gorbaciov vor avea loc sâmbătă. Unde va fi înmormântat ultimul lider sovietic

Funeraliile lui Mihail Gorbaciov vor avea loc sâmbătă, a anunţat fiica sa, Irina. Ceremonia funerară se va desfășura în Sala Coloanelor a Casei Sindicatelor din Moscova, rezervată personalităţilor ilustre, printre care Lenin și Stalin. Înmormântarea va avea loc în aceeași zi, la cimitirul Novodevici, scrie digi24.ro.

Foto: digi24.ro

„Capela va fi deschisă publicului între 10:00 şi 14:00, orele Moscovei”, a declarat un membru al Fundaţiei Gorbaciov.

Trupul lui Mihail Gorbaciov este depus în Sala Coloanelor a Casei Sindicatelor din Moscova, loc destinat marilor personalități ale Rusiei.

Tot acolo a fost depus şi trupul lui Stalin la moartea acestuia în anul 1953, iar mai înainte şi fondatorul URSS, Vladimir Ilici Lenin, a avut funeraliile în acelaşi loc. Ultimul politician rus a cărui ceremonie funerară a fost organizată în acea sală este Vladimir Jirinovski, decedat anul acesta în aprilie.

Mihail Gorbaciov va fi înmormântat alături de soţia sa, Raisa, decedată în anul 1999. „Aceasta a fost o decizie a familiei”, a mai precizat reprezentantul Fundației Gorbaciov. Potrivit fiicei lui Mihail Gorbaciov, Irina, înmormântarea va avea loc sâmbătă, la cimitirul Novodevici din Moscova.

Zeci de politicieni de rang înalt, scriitori şi intelectuali ruşi sunt înmormântaţi în acest cimitir creat în secolul al XVI-lea. Printre ei se numără și Boris Elţîn, primul preşedinte al Rusiei după destrămarea URSS şi rival al lui Mihail Gorbaciov.

Însă, dintre preşedinţii sovietici, Nikita Hruşciov este singurul înmormântat acolo, majoritatea odihnindu-se între zidurile Kremlinului. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat anterior că preşedinţia rusă va decide în cursul zilei de miercuri dacă Mihail Gorbaciov va avea parte de funeralii de stat. Peskov a mai declarat că preşedintele Vladimir Putin urmează să decidă de asemenea dacă va participa la funeralii.

Peskov a mai declarat că preşedintele Vladimir Putin urmează să decidă de asemenea dacă va participa la funeralii.

Primul președinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciuv, a murit, la 91 de ani, după o luptă grea și îndelungată cu o boală incurabilă.


Pub