Cresc tensiunile la Zaporojie, înaintea vizitei ONU. Un reactor s-a oprit. Rușii spun că ucrainenii au încercat să cucerească centrala

Experții internaționali au plecat, în această dimineață, spre centrala nucleară de la Zaporojie. Ucraina acuză însă Rusia că bombardează ruta convenită cu inspectorii AIEA, iar aceștia sunt în pericol. Șeful delegației, care spune că el și colegii săi vor să evite un accident nuclear, a declarat că vor avea nevoie de noroc și că știe că merg într-o zonă de război, scrie digi24.ro.

Foto: Profimedia Images

Forțele ucrainene ar fi încercat să recucerească centrala nucleară Zaporojie, controlată de ruși, din sudul Ucrainei, au declarat joi ministerul rus al apărării și un oficial local susținut de Moscova. Într-un comunicat, ministerul a spus că până la 60 de militari ucraineni au traversat râul Nipru, care împarte teritoriul deținut de cele două părți, cu bărci la ora locală 6:00 dimineața (0300 GMT).

Acesta a numit operațiunea o „provocare” menită să întrerupă o vizită planificată a inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară.

Ministerul a spus că „au fost luate măsuri” pentru distrugerea trupelor adverse, inclusiv utilizarea aviației militare. Ministerul rus a acuzat Ucraina că a bombardat atât punctul de întâlnire al delegației AIEA, cât și centrala nucleară Zaporojie. Un oficial local, instalat de Rusia, Vladimir Rogov, a declarat pentru postul de stat RT că forțele ucrainene au lansat un atac din „disperare”.

Acesta a precizat că trupele de asalt ucrainene au fost lovite de forțele aeriene ruse. Reuters precizează că nu a putut verifica afirmațiile.

Unul dintre cele două reactoare funcționale de la centrala Zaporojie a fost oprit, joi, din cauza bombardamentelor rusești, a anunțat operatorul ucrainean Energoatom. „Ca urmare a unui alt bombardament al forțelor ruse..., protecția de urgență a fost activată și a cincea unitate de putere operațională a fost oprită”, a scris Energoatom pe aplicația de mesagerie Telegram.

Energoatom a adăugat că „unitatea electrică nr. 6 continuă să funcționeze în sistemul energetic al Ucrainei” și furnizează energie electrică.


Pub