Cum se vor acorda, începând de astăzi, indemnizațiile pentru familiile care au copiii

01 Sept. 2022, 10:47
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
01 Sept. 2022, 10:47 // Actual //  MD Bani

Începând de astăzi, 1 septembrie 2022 au intrat în vigoare unele modificări legislative ce țin de acordarea indemnizațiilor adresate familiilor care au copii. Astfel, persoana asigurată care se află în concediul pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani la toate unitățile în care desfășoară activități, are dreptul la indemnizație lunară pentru creșterea copilului conform următoarelor opțiuni:

  • de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului şi până la data împlinirii vârstei de 3 ani a copilului.
  • de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului pentru o perioadă de 24 luni.
  • de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului pentru o perioadă de 12 luni.

„În cazul solicitării indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului conform opţiunii până la împlinirea vârstei de 3 ani, cuantumul indemnizaţiei va constitui 30% din baza de calcul, de la data acordării concediului până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, dar nu mai puţin decât cuantumul  indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate (740 lei)”.

Totodată, în cazul solicitării indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului conform opţiunii pentru o perioadă de 24 luni, cuantumul indemnizaţiei va constitui:

  • 60% din baza de calcul, de la data acordării concediului pentru 12 luni, dar nu mai puţin decât cuantumul dublu al indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate (1480 lei);
  • 30% din baza de calcul pentru următoarele 12 luni, dar nu mai puţin decât cuantumul indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate (740 lei).

„În cazul solicitării indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului conform opţiunii pentru o perioadă de 12 luni, cuantumul indemnizaţiei va constitui 90% din baza de calcul, de la data acordării concediului pentru 12 luni, dar nu mai puţin decât cuantumul triplu al indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate (2 220 lei)”.

De menționat că, pentru perioada concediului pentru îngrijirea copilului după expirarea celor 12 și 24 de luni de concediu şi până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului nu se acordă.

Opţiunea solicitată iniţial pentru stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu poate fi modificată ulterior.

În cazul concediului pentru îngrijirea copilului folosit de părinţi în fracţiuni, primele 12 luni ale concediului se calculează de la solicitarea iniţială a concediului respectiv pentru acest copil.

Totodată, prin modificările operate, a fost extins termenul de acordare a concediului paternal de la 56 zile la 12 luni de la nașterea copilului. Astfel, concediul paternal cu o durată de 14 zile calendaristice poate fi acordat tatălui în termen de 12 luni de la nașterea copilului.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău