Directorul AIEA, Rafael Grossi, a făcut primele declarații după vizita la Zaporijjea. Cele mai importante evenimente din a 190-a zi de război

ucraina
Foto: unian.net

Astăzi este a 190-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Armata rusă a bombardat un traseu, convenit în prealabil, pentru echipa trimisă de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară din Zaporijjea. Anunțul a fost făcut de președintele administrației militare regionale Zaporijjea, Oleksandr Staruh, transmite Unian. Amintim că, la invitația guvernului ucrainean, AIEA a format o misiune pentru a vizita centrala nucleară Zaporijjea ocupată temporar. Echipa include 14 experți internaționali.

🟣 Echipa AIEA a ajuns la centrala nucleară din Zaporijjea, orașul Enerhodar, în jurul orei 14.15. Cinci reprezentanți ai misiunii AIEA au rămas să lucreze la centrala nucleară după ce echipa a trecut pe teritoriul stăpânit de Rusia, a anunțat Energoatom, compania nucleară de stat a Ucrainei. Directorul general al misiunii, Rafael Grossi, citat de Radio Europa Liberă, a declarat că, în câteva ore, experții au reușit să colecteze multă informație și este evident că integritatea fizică a centralei nucleare a fost încălcată de câteva ori.

🟣 Comitetul Internațional al Crucii Roșii, în timpul evacuării apărătorilor ucraineni din uzina Azovstal din Mariupol, a documentat datele personale a circa 1 800 de militari. Acest lucru a fost declarat de directorul general al comitetului, Robert Mardini. Totodată, el a menționat că organizația nu deține date privind numărul total de prizonieri de război.

🟣 Din cauza lipsei de personal educațional, în Melitopol au fost aduși 500 de profesori din Rusia. Acest lucru a fost anunțat de către primarul orașului, Ivan Fedorov, citat de Unian. El a remarcat că doar 10 % dintre angajații din cadrul departamentului de învățământ (specialiști tehnici) au fost de acord să coopereze cu ocupanții ruși. În regiunile acaparate de armata rusă lecțiile continuă în regim online. Potrivit lui Fedorov, astăzi, 1 septembrie, peste 14 000 de elevi au mers la cursuri online, 900 de elevi din Melitopol au mers în clasa I. Copiii nu au mers la ore cu prezență fizică și în Mariupol, unde mai multe instituții de învățământ au rămas pustii.

🟣 Pe parcursul războiului din Ucraina, aproape o treime din fondul forestier a avut de suferit. În mai puțin de un an au izbucnit peste 100 de incendii forestiere, au fost afectate opt rezervații naturale și 12 parcuri naționale. Valoarea estimată a pierderilor pentru mediu este de peste 962 de miliarde de hrivne. Datele au fost prezentate în cadrul unui briefing de presă de către ministrul protecției mediului și resurselor naturale al Ucrainei, Ruslan Streleț.

🟣 Fundația caritabilă Freedom Finance a cumpărat 1 000 de plăci de blindaj ultraușoare pentru femeile care luptă pe front în Ucraina. Plăcile cântăresc doar 2,65 kg și au rezistat la teste balistice cu toate tipurile de arme, corespunzătoare clasei a IV-a de protecție. Totodată, femeile au primit uniforme corespunzătoare după mărimi, muniție și produse de igienă, transmite Unian.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente