Maia Sandu, după ce Dodon a îndemnat-o să meargă la Moscova: Să-și caute chitanțele de salariu, să demonstreze averile. Dacă se deconectează gazul, va include și malul stâng

Șefa statului, Maia Sandu, îl îndeamnă pe Igor Dodon să „se ocupe de căutatul chitanțelor pe salariile pe care le-a primit, ca să poată să-și argumenteze cheltuielile și averile”. „Cred că pe asta ar trebui să se concentreze acum și restul problemelor să le lase în responsabilitatea autorităților”, a declarat Sandu, la Vocea Basarabiei. Reacția vine după îndemnul lui Igor Dodon de a merge la Moscova pentru a negocia un nou contract la gaz.

Foto: UNIMEDIA

Totuși, șefa statului admite că există riscul că Gazprom-ul ne va deconecta.

Pentru această iarnă, bineînțeles că ne pregătim pentru toate scenariile, dar există și acest risc că Gazprom-ul ne va deconecta, există riscul că, chiar dacă nu ne deconectează Gazprom-ul, dacă prețurile vor crește și mai departe, atunci, chiar și în contractul actual, prețurile devin inaccesibile. Asta înseamnă că trebuie să încercăm să reducem consumul de gaze, acolo unde este posibil să-l înlocuim și vedeți că încercăm să facem asta cel puțin pentru sistemul de încălzire centralizat din Chișinău. Acolo unde putem să folosim păcura, să folosim lemne și cărbune și asta fac toate țările, nu doar noi, inclusiv cele care au și energii regenerabile, și surse alternative. Noi suntem într-o situație mai dificilă, pentru că pe sursele regenerabile abia am început procesele, iarăși în trecut s-a făcut foarte puțin și pe alternative lucrăm, dar rezultatele nu sunt miraculoase, nu pot fi miraculoase în situația unei crize majore”, a spus președinta.

Totodată, aceasta spune că Guvernul a transmis mesaj foarte clar că în momentul în care Gazprom va decide, dacă va decide să deconecteze Republica Moldova de la gaze, asta va însemna automat și deconectarea malului drept, și deconectarea malului stâng.

„Nu știm dacă asta va influența sau nu decizia Moscovei, dar, din punctul nostru de vedere, aici lucrurile sunt foarte clare”, a adăugat președinta.

Șeful MoldovaGaz Vadim Ceban a anunțat că MoldovaGaz a transferat PJSC Gazprom plata integrală pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii august 2022. Este vorba despre 16 milioane de dolari, adică 50% din avansul pentru consum în luna curentă.

SA „Energocom” va procura 10 milioane de m3 de gaze naturale, pe care le va stoca în depozitele din România. O asemenea decizie a fost luată, astăzi, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prezidate de prim-ministra Natalia Gavrilița.

Cu critici a venit fostul premier Ion Chicu privind decizia Comisiei pentru Situații Excepționale. Acesta ținând să menționeze că „gruparea analfabetă și coruptă PAS a decis să ia alți 322 mln. lei din buget pentru a plăti pentru gaze. E luna august, încă, și ei în mod absolut ilegal, golesc bugetul țării, care este completat din împrumuturi la dobânzi de 21% anual”.


Pub