(video) Lavrov: Autoritățile moldovenești vor lua decizii corecte, dacă vor renunța la jocurile geopolitice impuse de occident. Pe lângă Transnistria, să nu uităm că acolo mai este Găgăuzia

Federația Rusă va depune toate eforturile ca interesele cetățenilor ruși din Transnistria să nu aibă de suferit absolut în niciun fel. Declarația a fost făcută de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la un „maraton al cunoștințelor”, la care a participat astăzi. Șeful diplomației ruse a afirmat că Chișinăul „nu-și dorește un dialog direct cu Tiraspolul” și „mizează pe o soluționare nediplomatică a conflictului”.

Foto: captură

„Să nu uităm că în Moldova, pe lângă Transnistria, mai este și Găgăuzia, care la fel își dorește un statut separat.

Găgăuzia are deja elemente ale unui statut aparte.

Consider că autoritățile moldovenești vor acționa corect, dacă vor renunța la jocurile geopolitice pe care le impun occidentul și se vor gândi la interesele cetățenilor, care locuiesc acolo cot la cot”, a declarat Lavrov.




„Am zis de mii ori că ne dorim rezolvarea conflictului transnistrean pe cale pașnică, deci riscurile nu sunt de la Chișinău, nu Chișinăul a atacat o țară vecină, dar Rusia”. Astfel a comentat șefa statului, Maia Sandu, noua solicitare de dialog de la Tiraspol. „Moldova respectă neutralitatea. Să nu ne lăsăm manipulați de discursul din Transnistria sau din partea politicienilor pro-ruși de la Chișinău sau de la Moscova”, a spus Sandu, pe 30 august 2022.


Reacția vine ca răspuns la declarația ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care spunea, în iunie, că Uniunea Europeană vrea să transforme Republica Moldova într-o „a doua Ucraina”, iar Moldova încearcă să obțină cât mai multe avantaje de la Rusia, sub amenințarea că altfel se va alătura Uniunii Europene.


Pub