Moldova va primi gaz de la Gazprom în septembrie, iar auditul datoriei Moldovagaz a fost extins. Ce a discutat Spînu cu Miller

spinu miller
Foto: Andrei Spînu/Facebook

Gazprom a anunțat că va livra în luna septembrie gaz Republicii Moldova, iar realizarea auditului datoriei Moldovagaz a fost extins până pe 1 octombrie. Despre aceasta a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

„Ieri, în regim de videoconferință, și azi, la telefon, am discutat cu Alexei Miller, directorul general Gazprom, referitor la situația livrărilor de gaze pentru perioada următoare. Am discutat despre realizarea auditului datoriei, despre capacitatea de plată a Moldovagaz a prețului ridicat pentru gaz și despre perspectivele livrării de gaze pentru iarna care vine”, spune Andrei Spînu.

Dânsul a precizat că Gazprom a confirmat volumele de gaz pentru luna septembrie și a extins termenul de realizare a auditului până la data de 1 octombrie.

„Am informat că realizarea auditului până la 1 octombrie nu este posibilă și am reiterat necesitatea de a extinde termenul până la data de 31 martie 2023. Vom continua discuțiile și în perioada următoare”, specifică Andrei Spînu.

Referitor la livrările de energie electrică pentru luna septembrie, Energocom a semnat următoarele contracte de furnizare a energiei electrice:
# Pentru 67 % a fost semnat contract cu MGRES la prețul de 59,9 USD/MWh, pentru luna septembrie;
# Pentru 30 % din achiziție a fost încheiat un contract cu compania Energoatom, la prețul de 77 USD/MWh;
# Pentru 3 % din achiziție (balansarea consumului de vârf) a fost încheiat un contract cu Ukrhydroenergo, la prețul de 100 USD/MWh.

Prețul mediu ponderat pentru luna august este de 66,23 USD/MWh.

Amintim că ANRE a aprobat solicitarea Moldovagaz privind majorarea tarifului la gazele naturale. 1 m³ de gaz este fi 21,2 lei (fără TVA).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente