‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața cerealelor, prognoze: UE va importa cele mai mari cantități de porumb din ultimii...

Piața cerealelor, prognoze: UE va importa cele mai mari cantități de porumb din ultimii ani. Prețurile vor crește

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Piața agricolă rămâne extrem de volatilă la nivel internațional, cu fluctuații mari de preț pe parcursul zilei. Pe Euronext, în ciuda creșterii din ziua precedentă, prețul cerealelor a cedat din nou.

Ieri, prețurile grâului au scăzut cu 7 euro/tonă pentru contractul din decembrie 2022 pe Euronext. Analiștii Agritel indică faptul că numai acest contract deține, în prezent, mai mult de 50% din poziții deschise.

Cotații grâu Euronext:

Contractul din septembrie 2022 este pe cale să expire și înregistrează o scădere a volumelor. Confruntați cu o recoltă europeană de porumb dezamăgitoare, operatorii sunt atenți la volumele de import în Europa și, bineînțeles, la diferența de preț între porumb și alte cereale furajere.

Cotații porumb Euronext:

Analistul Olaf Zinke, Agrarheute, a menționat în ultimul său raport că recolta de porumb în UE este mai mică decât în ​​anul 2018. Comisia Europeană a redus drastic prognoza privind recolta de porumb pentru a doua oară, ultima scădere fiind cu 10%.

‹ adv ›

Producţia de porumb utilizabil în UE, în sezonul 2022/23, conform prognozelor se va situa la 59,3 milioane tone, în scădere faţă de un nivel de 65,8 milioane tone, prognozat luna trecută.

Aceasta ar fi cea mai mică recoltă din ultimii șapte ani, iar importul de porumb ar putea fi mai mare decât oricând.

Comisia estimează că recolta de porumb în Franța ar putea fi de 11,7 milioane de tone (15,7 milioane de tone au fost obținute anul trecut) și pentru România la 11,6 milioane (15,2 milioane de tone).

‹ adv ›

Și în Polonia, Germania, Italia și Spania s-au înregistrat corecții în scădere accentuate ale prognozelor de recoltă.

Prognoza slabă a comisiei este mai mare decât estimările Strategie Grains, care prognozează recolta europeană de porumb la doar 55,4 milioane de tone, cel mai scăzut nivel din anul dezastruos 2007, când europenii aveau mai puțin de 50 de milioane de tone de porumb recoltat.

Cu toate acestea, unii analiști cred că este posibil ca ploile recente și temperaturile mai scăzute de la mijlocul lunii august să prevină pierderi suplimentare de randament. 

Recolta foarte mică a determinat Comisia să-și ridice prognoza pentru importurile de porumb în UE la 20 de milioane de tone, de la 16,5 milioane de tone estimate cu o lună în urmă.

În sezonul actual – adică în iulie și august – țările UE au importat deja 3,9 milioane de tone de porumb, față de 2,6 milioane anul trecut. 

Cea mai mare cantitate din aceste importuri a venit din Brazilia, respectiv 2,2 milioane de tone. Europenii au primit nu mai puțin de 1,4 milioane de tone (36%) din Ucraina.

Cei mai mari cumpărători au fost Spania, Olanda, Polonia și Portugalia. Puțin peste 60.000 de tone au mers în Germania.

Majoritatea analiștilor estimează că prețurile grâului și porumbului vor creșteComisia UE a majorat prognoza pentru recolta UE de grâu comun în 2022 la 126,0 milioane de tone de la 123,9 milioane de tone prognozate la sfârșitul lunii iulie.

Dar asta este încă cu 4 milioane de tone mai puțin decât anul trecut, când recolta s-a ridicat la 130 de milioane de tone.

Previziunile UE privind exporturile de grâu moale din UE în 2022 au rămas neschimbate față de luna precedentă, la 36 de milioane de tone.

Activitatea de export din Marea Neagră rămâne un element important de urmărit – atât din Ucraina, cât și din Rusia. Situația economică la nivel mondial este un element important în formarea prețurilor, cu problema prețurilor la energie pe fundal.

Țițeiul prezintă variații zilnice puternice de la începutul săptămânii. Ieri, prețurile au scăzut brusc, ștergând complet revenirea de la începutul săptămânii la New York.

În urma lor, prețurile rapiței au scăzut brusc, apropiindu-se de cele mai scăzute niveluri de la jumătatea lunii august.

Cert este faptul că estimările privind majorarea prețurilor pot fi date peste cap în orice moment, ținând cont de volatilitatea pieței.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›