16 000 de absolvenți au fost admiși la studii. Câți tineri sunt înmatriculați la facultățile pedagogice

Lecture at university.
Foto: depositphotos.com

Astăzi, 30 august este ultima zi din turul doi al admiterii la toate instituțiile de învățământ superior din țară. Până acum 12 000 de studenți s-au înregistrat la studii de licență și 4 000 de candidați au fost înmatriculați la ciclul doi, masterat. În contextul crizei cadrelor didactice, 25 % din numărul de locuri bugetare au fost alocate pentru domeniul Științe ale Educației și 90 % dintre locuri au fost completate. Datele cu privire la rezultatele admiterii au fost anunțate de ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală.

Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Anatolie Topală, cel mai mare număr de locuri la universitățile din țară a fost acordat pentru următoarele domenii:
# științe ale educației;
# medicină;
# inginerie;
# tehnologii Informaționale(toate locurile bugetare au fost completate);
# economia;
# dreptul.

De asemenea, noile specialități în domeniul artelor digitale, game design și producția multimedia s-au bucurat de un interes major din partea abiturienților, peste 200 de studenți au fost înregistrați.

Mai puțin solicitate sunt specialitățile agrare. La domeniul Științe Agricole s-au înmatriculat 100 de studenți pentru ciclul 1, licență și 40 pentru ciclul 2, master.

Recent, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că anul de studii 2022-2023 începe cu un deficit de peste 2100 de cadre didactice. În acest sens, au fost implementate mai multe acțiuni pentru a motiva tinerii să aleagă o carieră în pedagogie. La emisiunea postului de radio TRM, „Spațiu Public”, Anatolie Topală a precizat că printre măsurile întreprinse se numără:
# acordarea unui număr suficient de locuri la studii fără taxe în domeniul Științe ale Educației;
# indemnizații pentru tinerii specialiști;
# o norma mai mică pentru tinerii specialiști;
# compensații pentru serviciile comunale pentru cei care merg sa lucreze în regiunile rurale.

Universitățile și colegiile cu profil pedagogic urmează să fie supuse unui proces de modernizare, astfel încât să devină mai atractive.

„În această vară, în luna iunie am anunțat aprobarea a circa 300 de milioane de lei pentru universități și colegii pedagogice. Șapte universități și șase colegii pedagogice vor primi granturi pentru ca ei să-și îmbunătăți condițiile în laboratoare și sălile de curs, să dezvolte programele de studii. Doar în 6 colegii pedagogice suma totală este de 55 de milioane de lei. Universitățile au obținut granturi de circa 40 de milioane de lei, la această etapă a concursului. Anul viitor vom continua cu un alt apel de concursuri pentru universități cu granturi de circa 200 de milioane de lei”, a spus Anatolie Topală.

Cu toate că la domeniul Științe ale Educației până acum au fost înmatriculați 2 500 de studenți, aproape toate locurile fiind completate, șefa Direcției Învățământ Ungheni, Iulia Pancu menționează că acești studenți nu aleg să se încadreze în câmpul muncii după absolvire.

„Dacă să vorbesc doar la capitolul asigurarea cu cadre didactice, din cele 129 de cadre care au fost în ofertă, 13 s-au regăsit repartizați la anumite discipline școlare, doar 10 % din necesarul nostru. Din cei 13 repartizați, avem prezenți în instituțiile noastre doar 3 specialiști. Se întâlnesc câteva discipline la care nu vin cadre didactice, matematică, fizică, învățământul primar. Sunt studenți, dar ei nu vin să se încadreze în sistem după studii. Cu toate facilitățile care s-au făcut pentru tinerii specialiști, activitatea în sistem încă nu este motivantă”, a subliniat Iulia Pancu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente