Află cine sunt câștigătorii și cum s-a desfășurat cea de a 28-a ediție a concursului „Moștenire”

elevi concurs1
Foto: Facebook/Gheorghe Furdui

În data de 25 august, la Durlești, în incinta Liceului Teoretic „Orizont” s-a desfășurat cea de a 28-a ediție a concursului „Moștenire”. Concursul se desfășoară anual, începând cu 1993, fiind organizat și susținut de către Asociația „Alianţa pentru Sprijinirea Basarabiei”.

„Entuziasmul tinerilor participanți ne încurajează și ne mobilizează la asigurarea Concursului «Moștenire». Doar forța tânără este capabilă să schimbe lucrurile spre bine în Republica Moldova”, menționează Gheorghe Furdui, avocat, președinte executiv al Asociației „Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei”

Tradițional, participanții au putut participa la două secțiuni și anume: „Istoria Românilor” și „Istoria Literaturii Române”. Elevii din clasa a IX-a – a XII-a au elaborat în baza temei selectate o lucrare de cercetare de minim 10 pagini, pe care au fost invitați să o prezinte oral cu suportul unei prezentări în fața unui juriu format din trei personalități marcante.

„Perenitatea acestui concurs este extrem de importantă, este vorba de o continuitate cu semnificații majore. Menținerea limbii române, a tradițiilor, a culturii române, după 50 de ani de dominație străină, constituie o probă indiscutabilă a forței de caracter, a atașamentului românilor din Moldova față de tezaurul valorilor românești”, spune Ion Negrei, vicepreședinte al Uniunii Istoricilor în Republica Moldova și membru al juriului. 

„Moștenire este un concurs de maturitate intelectuală care oferă elevilor șansa și spațiul competitiv de formare a unei personalități spirituale integre, în baza continuității valorilor fundamentale ale neamului românesc”, completează Tamara Cristei, profesoară și membră a juriului.

Mai jos puteți vedea cine sunt câștigătorii concursului din acest an.

Secțiunea „Istoria Românilor”:
# locul 1 – Nicoleta Sărăteanu;
# locul 2 – Laurențiu Palii;
# locul 3 – Arina Cebotari.

Mențiune: Nicolae Cernomaz, Maria Holban, Alexandrina Rotaru, Ionela Crețu, Adriana Mocan.

Secțiunea „Istoria Literaturii Române”:
# locul 1 – Daniela Belinschi;
# locul 2 – Ina Bahîșova;
# locul 3 – Mihaela Comarnițchi, Teoctista Colța.

Mențiune: Daniela Plămădeală, Mădălina Popescu, Grozavu Corin, Laura Botnarciuc, Bianca Popov .

„Viața are sens atunci când e folosită ca o șansă dată ca să facem ceva util. Investiția făcută în tânăra generație este o acțiune pentru viitorul țării. Tineretul reprezintă acel segment al societății basarabene spre care se îndreaptă privirile noastre. El constituie atât speranța zilei de mâine cât și elementul care va putea acționa cu vigoarea ce-l caracterizează”, adaugă Maria Grapini, europaralmentară și invitată de onoare.

Autoare: Teoctista Colța

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente