Mâine este 31 August și noi îți propunem 10 evenimente la care poți venera Ziua Limbii Române și ultima zi de vară

limba romana
Foto: diez.md

Mâine, 31 august, este o zi specială în toate înțelesurile. Celebrăm Ziua Limbii Române, ultima zi de vară și mijlocul săptămânii. În această zi mereu sunt desfășurate diverse evenimente artistice, culturale și uneori sociale, la care pot participa toți. Astfel, echipa #diez, ca de obicei, vine cu un șir de recomandări pentru fiecare.

Program muzical-literar cu genericul „Odă Limbii Noastre”

Primăria municipiului Chișinău invită cetățenii să participe la programul muzical-literar cu genericul „Odă Limbii Noastre” dedicat Zilei Limbii Române.

Conform programului, în data de 31 august, începând cu ora 10.00, va avea loc depunerea de flori în scuarul Mihai Eminescu și pe Aleea Clasicilor, iar la ora 10.30, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, în preajma havuzului, va avea loc deschiderea oficială a programului muzical-literar cu genericul „Odă Limbii Noastre”, în cadrul căruia se vor decerna diplomele pentru premianții concursului „Dictare pentru fiecare”, ediția a VI-a.

Întregul program artistic-cultural organizat de municipalitate pentru Ziua Limbii Române îl găsiți aici.

Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău

După o pauză de doi ani, impusă de pandemie, la Chișinău revine Salonul Internațional de Carte Bookfest. Astfel, începând de mâine, 31 august, și până duminică, 4 septembrie, la Universitatea de Stat din Moldova, va găzdui acest eveniment.

Ediția 2022 a Bookfest Chișinău marchează mai multe premiere și se bucură de Înaltul Patronaj al Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu și al Președintelui României, Klaus Iohannis. De asemenea, peste 30 de edituri de pe ambele maluri ale Prutului îi așteaptă pe iubitorii de lectură să aleagă din cele 30 000 de volume de cărți, exclusiv în limba română, la cele mai bune prețuri de pe piață.

Timp de cinci zile, vizitatorii Bookfest vor avea ocazia să găsească la centrul Mediacor, de la USM, între orele 10.00 și 20.00, cele mai noi oferte editoriale, să participe la lansări de carte, dezbateri literare, ateliere și întâlniri de suflet cu scriitorii îndrăgiți. 

Intrarea este liberă!

Expoziție de pictură „Esența veșniciei”

Totodată, de mâine, 31 august, va fi vernisată expoziția de pictură „Esența veșniciei”, un proiect al artistei plastice Victoria Boaghi. Acest proiect realizat de artistă, reprezintă o interpretare modernă a personajelor mitologice românești și urmărește promovarea acestor eroi în cultura contemporană. „Reînvierea poveștilor, tradițiilor și moștenirii culturale românești este o datorie strămoșească. Identitatea națională este vie atâta timp cât suntem legați de datini”, menționează organizatorii.

Expoziția poate fi vizitată între orele 19.00 și 20.00, în perioada 31 august-5 septembrie 2022.

Spectacolul „Labirint”

Labirint” – o comedie despre relații umane exprimate prin iubire, prietenie, dar și instincte carnale, doar că aceste relații se ciocnesc cap în cap între ele.

Eroul (TY) se trezește implicat în trei scenarii, ușor absurde. Reușește să lase gravide trei femei, Jen – prietena sa oficială, Maureen – vecina sa și Becca – studenta sa. Pe măsură ce femeile se întâlnesc și își dau seama de ceea ce s-a întâmplat, TY realizează că existența lui a luat-o razna și că are doar puțin timp la dispoziție ca să o asambleze la loc și de a-i împăca pe toți cei afectați de momentul său de rătăcire.

Spectacolul este în regie Danielei Burlaca.

Prețul biletelor: de la 250 până la 300 de lei.
Acestea pot fi comandate de pe iTicket sau rezervate la numărul 0691 32 746.

* Biletele rezervate la telefon trebuie ridicate în 24 de ore din momentul rezervării.

Expoziție de pictură – Reverii Cromatice de Cezara Kolesnik

Echipa Cartego Bookstore, împreună cu artista Cezara Kolesnik, invită toți doritorii la expoziția „Reverii cromatice”. Cezara Kolesnik este o artistă originară din Republica Moldova care în ultimii ani tot mai des bucură publicul de la Chișinău cu creații sale și ateliere de pictură.

Expoziția este o invitație la o călătorie colorată printre vise cu dragoni blânzi și amintiri despre mare, undeva la limita abstracției unde se deschide caleidoscopul reveriilor cromatice.

Vernisajul „Reverii cromatice” va fi deschisă până în data de 31 August, între orele 9.0 și 20.00.

Intrare este liberă.

Contrabasul păcălit de vulpe

Mâine, 31 august, puteți admira un concert cu cină și vin în cadrul Festivalului Moldo Crescendo ediția 7.

Era o dată un contrabas, mai greoi așa din fire. Tot căuta el mâncare și vin bun, până dădu de vulpea șireată. L-a luat vulpea cu binișorul de i-a povestit de o seară cu sarmale și băuturi alese, doar să-i cânte. Contrabasul și-a zis în sinea lui: „dacă vulpea crede că mă păcălește în felul ăsta, să mă pună să cânt pentru sarmale și vin, dapăi cu mai mare dragul mă las eu păcălit de ea!”. Și au pornit amândoi spre prispa Cas-cei Mari din Butuceni.

Program:
# Schubert – Cvintetul „Păstrăvul”;
# Ravel – Cvartet de coarde;
# Bartok – 6 Dansuri Românești (aranjament pentru cvartet de coarde).

Bilete pot fi procurate pe iticket.

„Maria Cosniceanu: în slujba numelui corect”

Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” lansează de Ziua Limbii Române, 31 august 2022, la 15.00, volumul de carte „Maria Cosniceanu: în slujba numelui corect”.

Monografia este dedicată reputatei lingviste Maria Cosniceanu, dr. în filologie, care a activat întreaga viață la Institutul de Filologie al Academia de Științe a Moldovei.

Seara festivă la Agrici Wine

Vino pe 31 august, cu familia sau/și prietenii tăi, să petreci o seară relaxată la Vinăria Agrici. Organizatorii ți-au pregătit bucătărie specială, vinuri bune și atmosferă plăcută. Ești așteptat începând cu orele 18.00.

Bucătarul șef va pregăti un meniu special:
# Midii în sos de vin + un pahar de vin – 150 de lei;
# Hot Dog cartofi pai + pahar vin – 100 de lei.

Puteți să faceți rezerve la numărul de telefon 060606688.

Expoziție „Bestiarul lui Lem ilustrat de Mróz”

În perioada 22 august-26 septembrie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei vernisează expoziția „Bestiarul lui Lem ilustrat de Mróz”, realizată de profesorul Janusz Górski de la Academia de Arte Frumoase din Gdańsk, Polonia. Acesta pune în legătură ilustrații semnate de Daniel Mróz cu fragmente din proza lui Stanisław Lem, prezentându-le publicului larg.

Muzeul vă invităm să vă îndreptați pașii pe strada 31 August 1989 din Chișinău, acolo unde – pe gardul Muzeului Național de Istorie a Moldovei – vă propunem să zăboviți puțin, pentru a pătrunde cu privirea în acest dialog artistic.

Ceramică manuală pentru adulți

Participă mâine la o activitate relaxantă pentru toate vârstele, o metodă de art-terapie eficientă în combaterea stresului. Lucrările realizate în cadrul atelierului de creație pot fi funcționale și decorative în același timp!
Pentru preț și detalii apelați la numărul de telefon 0697 88 413.
Adresa: strada Vasile Alecsandri 16.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente