joi, 28 martie, 2024
17.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeCreșterea randamentului la rapiță: 8 recomandări de bază în tehnologia de cultivare

Creșterea randamentului la rapiță: 8 recomandări de bază în tehnologia de cultivare

Recomandate

Rapița este o cultură solicitată, iar dacă se respectă tehnologia de cultivare, eforturile investite sunt răsplătite din plin și cultura aduce profit bun.

E binecunoscut faptul, că rapița este utilizată în multe domenii, cum ar fi: textil, medical, în fabricarea de vopsea, lubrifianți și biocombustibili, hrana animalelor și altele. Prin urmare, acum mulți fermieri fac alegerea în favoarea acestei culturi.

Totuși, cum să asigurăm un randament ridicat garantat la rapiță? Desigur, prin crearea condițiilor favorabile creșterii și dezvoltării sale. Pentru aceasta, este necesar să se efectueze în timp util un set de măsuri de protecție și, bineînțeles, să i se asigure o nutriție adecvată cu elementele necesare, în funcție de nevoile fiziologice ale acestei culturi.

1. Un start fără bariere

Folosind experiența de 22 de ani pe piața agrochimică, specialiștii companiei UKRAVIT SCIENCE PARK au dezvoltat un sistem amplu de protecție și nutriție pentru cultivarea rapiței de toamnă și de primăvară în condițiile Republicii Moldova, ținând cont de particularitățile agrotehnice, condițiile climatice ale regiunii și dăunătorii caracteristici.

Prima recomandare oferită de către specialiști ține de crearea unui mediu favorabil pentru creșterea și dezvoltarea deplină în etapele inițiale ale sezonului de creștere, deoarece în această perioadă plantele sunt cel mai vulnerabile la buruieni.

În funcție de predecesor și de regiunea de cultivare, câmpurile de rapiță pot fi puternic afectate de o mare varietate de buruieni.

Prin urmare, pentru a face față complexului de „concurenți”, specialiștii UKRAVIT SCIENCE PARK recomandă aplicarea erbicidului total Glifovit cu 2 săptămâni înainte de însămânțare. Este important să excludeți toate lucrările mecanice înainte de pulverizarea cu erbicid (cu excepția conservării de umezeală de la începutul primăverii).

Substanța activă a erbicidului este un inhibitor al EPSP sintetazei, ceea ce duce la încetarea producției de aminoacizi necesari sintezei proteinelor.

Erbicidul este ușor absorbit prin frunze și transportat prin floem până la punctele de creștere, drept urmare se asigură moartea completă atât a părții vegetative, cât și a rădăcinilor buruienilor. În același timp, produsul nu are efecte secundare asupra culturilor din asolament.

2. Protecția primară și nutriția

Pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a culturii în stadiile incipiente de creștere, se recomandă tratarea semințelor de rapiță cu Avancard® R Start în doză de 2,0-3,0 l/t.

Acesta este un îngrășământ lichid, ușor asimilabil de către cultură, care conține azot, fosfor, potasiu, calciu și oligoelemente în formă chelatată în raport optim.

Îngrășământul crește energia de germinare și germinarea a semințelor, stimulează dezvoltarea și asigură un efect antistres. Acest lucru contribuie la obținerea unei productivități sporite în viitor.

Este recomandat în stadiile inițiale de creștere și dezvoltare a rapiței să i se furnizeze hrană suplimentară ce conține potasiu. Este recomandabil să tratați semințele cu un îngrășământ ușor digerabil cu efect biostimulator și fungicid Avancard® Fosfit K + ME la o doză de 1 – 2 l/ha.

Pe lângă faptul că furnizează potasiu disponibil și un complex de microelemente, îngrășământul prezintă un efect stimulant și antistres, asigură prevenirea bolilor produse de ciuperci și activează sistemul de autoapărare al culturii.

3. Stimularea creșterii și dezvoltării culturii

Nu va fi în plus, dacă semințele de rapiță vor fi tratate cu un complex de stimulatori de creștere. Pentru aceasta, portofoliul UKRAVIT SCIENCE PARK include produsul Guliver Stimul (humat de potasiu din acizi humici – 20-50 g/l, acid succinic – 2,2-3,8 g/l).

Gulliver Stimul crește rata de germinare a culturilor în câmp cu 8-10% și energia de germinare a semințelor cu 3-5%, favorizează formarea unui sistem radicular și a organelor vegetative dezvoltate la plantele tinere, crește rezistența acestora la stres și boli.

4. Protecția contra dăunătorilor

Imediat după germinare, plantele tinere de rapiță vor fi expuse unui șir de riscuri, inclusiv daune provocate de dăunători. Și dacă în stadiile inițiale ale sezonului de creștere culturile vor fi încă protejate datorită tratamentului semințelor, mai târziu va fi necesară monitorizarea regulată a culturilor și aplicarea insecticidelor.

Pentru combaterea gândacului lucios al rapiței, gărgăriței rapiței, puricilor cruciferelor, ploșnițelor și afidelor, experții UKRAVIT SCIENCE PARK recomandă utilizarea unui insecticid sistemic cu acțiune de ingestie și de contact Lux (în doza de 0,15 – 0,25 kg/ha).

Substanța activă blochează transmiterea unui impuls nervos prin sinapsă, în urma căreia dăunătorul moare din cauza supraexcitației nervoase severe.

Datorită acțiunii sistemice, tratamentul protejează chiar și părțile netratate ale plantelor. În plus, are toxicitate scăzută pentru polenizatori și entomofauna utilă și poate fi folosit în perioada de înflorire a rapiței.

Soluția optimă pentru combaterea gărgărițelor, puricilor și altor dăunători e un insecticid extrem de eficient de acțiune de contact-ingestie din grupul piretroizilor Fas (la o rată de 0,15 g/ l).

Substanța activă a insecticidului are un efect de contact, perturbă permeabilitatea membranelor celulare și acționează ca un inhibitor al canalelor de sodiu, în urma căruia dăunătorul moare din cauza supraexcitației nervoase.

Insecticidul combate principalele stadii ale dăunătorilor rapiței și asigură o perioadă prelungită de acțiune protectoare. În același timp, are rate scăzute de aplicare și este rentabil.

5. Protecția împotriva bolilor

Un alt element important al tehnologiei de cultivare a rapiței este protecția împotriva bolilor. Mai mult, pentru o eficiența maximă, experții recomandă efectuarea tratamentelor preventive în fazele corespunzătoare pentru a preveni îmbolnăvirea culturilor și eventualele pierderi de recoltă.

Pentru combaterea alternariozei, fomozei, putregaiului cenușiu, boala petelor albe, se recomandă utilizarea unui fungicid sistemic cu spectru larg de acțiune Unical (rată de aplicare toamna în funcție de numărul de frunze de pe plantă (0,15 l/ha de preparat la 1 frunză).

Substanța activă a tratamentului inhibă sinteza ergosterolului în membranele celulare ale agenților patogeni fungici, ceea ce duce la moartea acestora.

Fungicidul are un efect protector, curativ și eradicator și oferă un control fiabil pe termen lung al unui complex de boli la rapiță. În plus, are proprietăți pronunțate de reglare a creșterii, care ajută la combinarea tratamentelor fungicide cu cele de reglare a creșterii atunci când se cultivă rapița de toamnă.

6. Combaterea buruienilor

Un element foarte important în tehnologia de creștere a rapiței de toamnă este controlul eficient al buruienilor, deoarece cultura are o perioadă critică lungă față de îmburuienarea câmpului.

De obicei, premergătorii rapiței sunt culturile de cereale, care, după însămânțarea rapiței, încolțesc toamna și creează o concurență semnificativă.

Pentru a distruge cerealele răsărite și buruienile anuale și perene, poate fi aplicat erbicidul Antipir (cu o normă de 1,5 – 2 /ha) sau Kvin Star Max (cu o normă de 0,6 – 1,2 l/ha). 

La apariția buruienilor dicotiledonate, atât toamna, cât și primăvara, specialiștii companiei recomandă utilizarea erbicidului Naraps (în doză de 0,35 – 0,4 l/ha).

7. Fertilizarea cu bor și alte elemente

Deoarece rapița este o cultură ce acționează bine la fertilizarea cu bor, este imperativ să o hrănim cu îngrășăminte care conțin bor în timpul sezonului de vegetație în fenofazele critice.

Necesarul de bor este de 5 ori mai mare decât, de exemplu, la culturile de cereale. Acest element mărește stabilitatea pereților celulari, reduce degradarea oxidativă a auxinei, stimulează sinteza amidonului și zaharozei, activează diviziunea celulară, creșterea tuburilor de polen, germinarea polenului și maturarea semințelor.

La cultivarea rapiței de toamnă, borul contribuie la acumularea de carbohidrați în plante și la mișcarea acestora către coletul rădăcinii, previne crăparea tulpinii și pătrunderea agenților patogeni, ceea ce influențează pozitiv iernarea culturii.

Pentru a asigura rapița cu bor, precum și pentru a compensa deficiența acestuia, UKRAVIT SCIENCE PARK recomandă efectuarea mai multor fertilizări foliare în timpul sezonului de vegetație cu Avancard® R Bor, un îngrășământ cu bor ușor asimilabil (la o doză de 1-2 l/ha).

Compensează rapid deficitul de bor din culturi, elimină stresul și previne un șir de boli, stimulează creșterea țesuturilor meristematice, înflorirea și fertilitatea, crește randamentul culturii, îmbunătățește calitatea și aspectul de comercializare al semințelor.

În plus, în fazele fenologice critice, experții companiei recomandă și tratamentul foliar al rapiței cu îngrășăminte ce conțin oligoelemente: Avancard® R Start, Avancard® Grow Amino, Avancard® Fosfit K + ME și cu un complex de stimulatori de creștere Guliver Stimul, care au fost deja menționate mai devreme.

Acestea vor asigura culturii o nutriție bună, vor crește rezistența la stres, rezistența la boli, vor activa creșterea și dezvoltarea și, ca urmare, vor îmbunătăți indicatorii calitativi și cantitativi ai productivității.

8. Recoltarea fără pierderi

Deoarece rapița se coace neuniform, păstăile sale sunt predispuse la crăparea și pierderea semințelor, iar după recoltare, semințele de rapiță tind să se supraîncălzească din cauza impurităților, cum ar fi buruienile, iar desicarea este indispensabilă în acest caz.

Această lucrare va asigura nu numai o coacere mai rapidă și mai uniformă a culturii, dar va reduce semnificativ și pierderile din timpul recoltării.

Pentru desicarea semințelor de rapiță, experții UKRAVIT SCIENCE PARK recomandă produsul eficient Glifovit, menționat anterior.

Utilizarea desicantului Glifovit pentru uscarea rapiței favorizează stocarea uleiului în semințe și coacerea uniformă a acestora, prin uscarea masei verzi, simplifică recoltarea și reduce pierderile și, de asemenea, reduce cantitatea de resurse cheltuite pentru recoltare.

Desigur, fiecare sezon și regiune are propriile sale nuanțe de cultivare și va diferi. Dar, având un sistem cuprinzător de protecție și fertilizare a rapiței, acesta poate fi ușor ajustat pentru a obține un nivel ridicat de productivitate a acestei culturi. Și experții UKRAVIT SCIENCE PARK sunt întotdeauna gata să ajute fermierii în acest sens.

Oberegagro
Oberegagro
OBEREGAGRO - reprezentantul oficial a produselor UKRAVIT în Republica Moldova.

Citește și ›

Advertoriale