‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAutoritățile cer acces la terenurile agricole amplasate după traseul Camenca-Tiraspol 

Autoritățile cer acces la terenurile agricole amplasate după traseul Camenca-Tiraspol 

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Experții în domeniul agricol și veterinar de la Chișinău și Tiraspol s-au întrunit într-o nouă ședință în format online, în cadrul Biroului politici de reintegrare.

Una din probleme discutate se referă la agricultorii din raionul Dubăsari, cu terenuri dincolo de traseul Râbnița-Dubăsari-Tiraspol, cărora autoritățile neconstituționale le-au pus condiția că vor avea acces la terenuri doar până la 31 august curent.

Grupul de experți din partea Chișinăului a fost condus de Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, cu participarea reprezentanților Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și ai Biroului politici de reintegrare.

În cadrul reuniunii experții de la Chișinău au pus pe agenda discuțiilor problematica fermierilor din raionul Dubăsari, cu solicitarea excluderii termenului-limită de 31 august curent anterior impus de Tiraspol, asigurării accesului nelimitat, necondiționat și durabil la terenurile agricole, aflate după traseul Camenca-Tiraspol în vederea deplasării fără bariere către/de la acestea, desfășurării lucrărilor sezoniere necesare, transportării fără obstacole a materialelor/echipamentelor agricole și a roadelor recoltate.

Experții de la Tiraspol au menționat că vor contribui la rezolvarea dificultăților întâmpinate de fermieri, „cu transmiterea prin canalul de corespondență la nivel de reprezentanți politici” a informației despre această problemă.

Obiect al discuțiilor a fost și subiectul importului de fertilizanți și a produselor de uz fitosanitar efectuate de către companiile din regiunea transnistreană, fiind explicate procedurile necesare de respectat în acest sens, inclusiv în partea ce ține de introducerea în țară a produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților, precum și corespunderii exigențelor Uniunii Europene privind limitele/conținuturilor maxime admisibile a reziduurilor de pesticide in producția agricolă de origine vegetală.

‹ adv ›

Dialogul pe subiectele menționate va continua la nivel de experți și de reprezentanți politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›