(video) Lansarea misiunii Artemis către Lună a fost anulată. Racheta are probleme tehnice la un motor

Directorul lansării rachetei Artemis I către Lună a decis anularea lansării programate luni, potrivit NASA. Următoarea dată disponibilă pentru lansare este vineri, 2 septembrie, însă o decizie încă nu a fost luată în acest sens, dacă va avea loc în acea zi, transmite digi24.ro.

Foto: digi24.ro

NASA transmite că o scurgere de combustibil și o nouă problemă la racheta Sistemului de Lansare Spațială pune în pericol lansarea misiunii Artemis. Sky News relatează că scurgerea de hidrogen reprezintă o problemă la sol și nu una de zbor. Astfel, este o scurgere la linia care alimentează racheta și nu în cadrul rachetei în sine. NASA încearcă de asemenea să rezolve o problemă la aducerea motorului 3 din sistem la temperatura optimă pentru lansare.

Corespondentul Sky News afirmă că problema pare serioasă și că ar putea amâna lansarea. NASA transmite: „Deși continuă încărcarea oxigenului lichid în partea de propulsie criogenică interimară iar rezervoarele din etapa centrală continuă să fie încărcate cu combustibil de propulsare, inginerii încearcă să rezolve o problemă la una dintre motoarele RS-25 (motorul 3) de la partea inferioară a etapei centrale”.

„Controlorii de lansare aduc motoarele la temperatura optimă de lansare prin creșterea presiunii asupra rezervoarelor din etapa centrală pentru a scurge o parte din lichidul criogenic de propulsare către motoare pentru ca ele să fie pornite. Motorul 3 nu este adus în mod adecvat la temperatura de lansare prin procesul de scurgere iar inginerii lucrează pentru a rezolva problema”.

„Echipele analizează de asemenea ce pare a fi o fisură în materialul sistemului de protecție termală la una dintre flanșele etapei centrale. Flanșele sunt îmbinări de legătură care funcționează precum o cusătură la o fustă, sunt lipite pe vârful și pe fundul rezervorului interimar astfel încât cele două rezervoare să poată fi atașate la el”.



Pub