Maia Sandu, de Ziua Independenţei Republicii Moldova: Războiul se va termina, iar noi vom ieşi din crize mai puternici

28 Aug. 2022, 07:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Aug. 2022, 07:41 // Actual //  Lupu Eduard

În discursul ocazionat de Ziua Independenţei, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şi-a îndemnat concetăţenii să creadă în forţele proprii şi să nu se oprească „la mijloc de drum”, astfel încât să le poată lăsa copiilor o „ţară liberă, în care să îşi croiască viitorul”.

„Dacă unii vor întreba la ce foloseşte libertatea şi democraţia când preţurile cresc, le vom răspunde: libertatea noastră ne face mai puternici, ne dă voce, demnitate şi putere, ne face să stăm drepţi, să nu ne temem şi să judecăm după interesul nostru propriu, nu după dictatul cuiva din afară”, a spus Maia Sandu într-un discurs rostit în faţa unei mulţimi în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, după depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, împreună cu şefa guvernului Natalia Gavriliţa şi preşedintele parlamentului Igor Grosu.

Republica Moldova marchează împlinirea a 31 de ani de la proclamarea independenţei sale la 27 august 1991, odată cu destrămarea URSS. O serie de festivităţi au avut loc cu această ocazie la Chişinău sub genericul „Ţară mică, inimă mare”, un slogan lansat de Maia Sandu la începutul primăverii, când Republica Moldova şi-a deschis graniţele pentru primirea refugiaţilor din Ucraina confruntată cu o invazie rusească neprovocată, aminteşte postul de radio citat.

În discursul său, Maia Sandu a condamnat agresiunea rusă din Ucraina, afirmând că războiul înseamnă criză şi sărăcie. „Războiul nedrept al Rusiei împotriva Ucrainei ne arată clar preţul libertăţii”, a spus ea, adăugând: „Războiul se va termina, iar noi vom reuşi să ieşim din aceste crize mai puternici, mai rezistenţi”.

Realitatea Live

15 Apr. 2024, 19:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Apr. 2024, 19:04 // Actual //  Lupu Eduard

Moneda japoneză şi-a continuat luni deprecierea în raport cu dolarul american, ceea ce a dat naştere la speculaţii cu privire la posibilitatea unei noi intervenţii a Băncii Japoniei în sprijinul monedei naţionale, transmit Kyodo şi Reuters.

Luni, dolarul american se tranzacţiona pentru 154,28 yeni la Tokyo, cel mai ridicat nivel din ultimii aproximativ 34 de ani, depăşindu-l pe cel care a determinat Banca Centrală a Japoniei (BoJ) să intervină pe piaţă în octombrie 2022.

Declinul yenului vine pe fondul unei aprecieri mai ample a dolarului, sprijinit de datele economice care indică faptul că rezerva Federală a SUA ar putea amâna până în septembrie reducerea dobânzilor. De asemenea, evoluţia dolarului a fost determinată şi de escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu.

Ministrul nipon de Finanţe, Shunichi Suzuki, a declarat că urmăreşte cu atenţie evoluţiile de pe piaţa valutară, iar Tokyo „este pe deplin pregătit să acţioneze”.

Luna trecută, BoJ a majorat dobânda de referinţă, punând punct unei perioade de opt ani în care a practicat o politică de dobânzi negative. Începând din 2016, Banca Japoniei a practicat o politică de dobânzi negative pentru a sprijini activitatea economică şi a favoriza inflaţia, care în Japonia a fost mult timp foarte scăzută. BoJ era ultima mare bancă centrală din lume care aplica dobânzi negative, după ce în Europa această politică a fost abandonată în 2022.

În 2022, autorităţile nipone au cheltuit 9.200 miliarde de yeni (60,6 miliarde de dolari) pentru a sprijini moneda naţională, în trei intervenţii, de fiecare dată insistând că nu protejează un anumit nivel al yenului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău