Cum a decurs ședința plenară de azi. PromoLex: parlamentul nu a respectat transparența decizională a actelor examinate

main
Foto: parlament.md

Opoziția parlamentară a boicotat ședința plenară de astăzi, din cadrul sesiunii extraordinare a parlamentului. La lucrările acesteia și-au înregistrat prezența doar 55 de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Asociația Promo-LEX a monitorizat desfășurarea ședinței plenare din 26 august 2022, organizată în cadrul sesiunii extraordinare a legislativului.

În ordinea de zi a ședinței plenare, publicată la 25 august, curent, au fost incluse cinci proiecte de lege. Patru dintre acestea au fost propuse de guvern pentru a fi examinate în regim prioritar. Proiectul nr. 336, al cărui autor este deputatul PAS Dan Perciun, a fost înregistrat, examinat și votat, în două lecturi, în termen de doar patru zile calendaristice. În privința acestui proiect nu au fost identificate mențiuni privind caracterul prioritar sau de urgență. Proiectele au vizat, în special, rectificarea bugetară.

Parlamentul nu a respectat transparența decizională a actelor examinate nici în cadrul sesiunii extraordinare. Astfel, raportul comisiei permanente sesizate în fond nu a fost publicat în cazul a patru dintre cele cinci proiecte dezbătute. Totodată, au lipsit avizele Direcției generale juridice și a Centrului Național Anticorupție pentru toate cele cinci proiecte.

Ședința plenară a durat circa două ore și jumătate, iar la procedura de vot au luat parte (prin exprimarea opțiunilor Pentru, Contra, Nu a votat potrivit Rezultatelor votării) între 54 și 55 de deputați.

Amintim că parlamentul s-a convocat în sesiune extraordinară în perioada 26 august-8 septembrie 2022, conform Hotărârii Biroul permanent, la solicitarea președintelui parlamentului, Igor Grosu, în conformitate cu Regulamentul Parlamentului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente