‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleApelul fermierilor din nordul țării: Cumpărați fructe autohtone. Putem falimenta, nu avem piață de...

Apelul fermierilor din nordul țării: Cumpărați fructe autohtone. Putem falimenta, nu avem piață de desfacere

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Mai mulți fermieri din nordul țării, care au în gestiune zeci de hectare de terenuri agricole, au ajuns în pragul disperării din motiv că nu-și pot comercializa recoltele obținute.

Potrivit Asociației Naționale a Fermierilor din Moldova, lipsa unei piețe de desfacere, interdicția de import a fructelor moldovenești introdusă de Federația Rusă, dar și prețurile exorbitante la motorină și îngrășăminte au făcut ca fermierii să rămână cu sute de tone de fructe în stoc.

Vladimir Gumeniuc din Poiana, Edineț are în gestiune 9 hectare de livezi de măr. Cheltuielile de întreținere a livezii au depășit suma de 45 de mii de lei moldovenești/ha, iar recolta rămasă, de circa 300 de tone de mere, o poate comercializa la suc cu maxim 1,4 lei per kilogram.

„Este o afacere de familie unde fiecăruia îi revin câteva hectare de livezi. Eu dețin circa 9 hectare. Chiar dacă seceta din acest an, precum și înghețurile din iarnă au redus semnificativ recolta, ne-am ales în total cu câteva sute de tone de mere. O bună parte le-am dat la suc cu prețul de 1,4 lei/kg. Restul, cele 300 de tone pe care le avem în prezent, sincer nu știu ce vom face cu ele. Sperăm mult să comercializăm cu 5 lei per kilogram, pentru a acoperi cheltuielile de producere, dar mai mult de 3 lei nu ne oferă nimeni. Ne gândim să ne unim mai mulți producători și să încercăm de sine stătător să găsim piață de desfacere în Europa, deși este foarte complicat, iar susținere nu avem din partea nimănui”, povestește Vladimir Gumeniuc.

Tot în raionul Edineț, în satul Clișcăuți, producătorul Filip Snigur, SRL Arion-Don, spune că recolta de fructe obținută de pe peste 130 de hectare de livezi, în mare parte, rămâne fără piață de desfacere.

„Pe 132 de hectare producem mere, prune, cireșe. 400 de tone de mere au fost procesate, iar 25 de tone nu pot fi vândute și vor ajunge, cel mai probabil, tot la suc. Totodată, avem 20 de hectare de de livadă de prun. În plus, fructele de pe 4 hectare de cireș la fel nu au putut fi comercializate. O parte din cireșe le mai păstrăm în frigider, restul au fost aruncate. Doar 5 tone au fost vândute pentru producerea de spirt. Pentru prune avem cumpărători din Moldova, oferă 9 lei/kg. 1,5 tone sunt disponibile acum pentru vânzare”.

Fermierii speră mult că vor fi vizitați de autorități și vor fi întreprinse măsuri de identificare a piețelor de desfacere.

Până atunci, în cazul în care doriți să ajutați acești producători cumpărând fructe autohtone, puteți apela la următoarele numere de telefon:

  • SRL ARION-DON, Conducător Filip Alexei Snigur, Clișcăuți Edineț (mere, prune, cireșe): 069161485.
  • GȚ Gumeniuc Anatolie, satul Rujnița, Ocnița (legume): 069686007.
  • GȚ Parașkino, Nicolae Danilov Vasile, Briceni (fructe): 069013483.
  • GȚ Gumeniuc Vladimir, satul Poiana, raionul Edineț (fructe): 068324054.
‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. i am from senegal;,will love to come and visit Moldova in october; please kindly connect me to someone for more direction and assistance, want to visit your far,s and learn how to grow aples

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›