‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 21 aprilie, 2024
7.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRecolta de struguri în Moldova în 2022 - prognoze

Recolta de struguri în Moldova în 2022 – prognoze

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În pofida secetei înregistrare la nivel național, recolta estimativă de struguri, în anul 2022, se așteaptă a fi echivalentă cu cea din anul 2021.

Ministerul Agriculturii prognozează că producția totală de struguri poate fi în acest an de circa 500 de mii de tone.

Pronosticurile recoltei medii de struguri este de 6,0 – 10,0 tone/ha, iar la procesare vor ajunge 250 de mii de tone de struguri. Datele au fost prezentate la cea de-a V-a ediție a Conferinţei Naţionale a Filierei Vitivinicole: „Recolta strugurilor 2022: particularități și valorificare”.

Elizaveta Breahnă, director interimar ONVV, a specificat că în Republica Moldova se înregistrează o schimbare a climatului, care implicit are impact major asupra viței-de-vie, favorizând înghețurile de primăvară și de toamnă, dar și apariția unor boli noi și dăunători.

„Sunt din ce în ce mai puține precipitații anuale (sub 400 mm/an) fapt ce reprezintă un stres hidric sever, cu efecte negative asupra strugurilor, vinurilor și sectorului în general. Chiar și în condițiile actuale, strugurii recoltați corespund calității, estimativ recolta 2022 se așteaptă a fi echivalentă anului 2021”.

Prezent la eveniment, Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a menționat că, astăzi, fiecare al patrulea cetățean din localitățile rurale este implicat în viticultură și vinificație.

„Este o cifră impresionantă. Noi considerăm că prin dimensiunea viticulturii se construiește o relație de raport social și de responsabilitate socială foarte mare față de locuitorii din Republica Moldova.”

John Riordan, Director adjunct al Misiunii USAID în Republica Moldova a subliniat că impactul economic asupra industriei vinului de acum este similar cu embargoul rusesc din 2006 și 2013.

„Știm că a fost dificil, motiv pentru care USAID este gata să sprijine în continuare industria vinului. În calitate de partener al sectorului vitivinicol moldovenesc, USAID acordă suport vinificatorilor pentru o dezvoltare durabilă”.

‹ adv ›

În primul trimestru al acestui an, peste 60% din exporturile moldovenești au ajuns în Uniunea Europeană, iar băuturile au fost în top 5 dintre produsele de export în ultimii ani, crescând atât în volum, cât și în valoare.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›