Ședința de la Curtea de Apel pe cazul lui Igor Dodon, amânată pe luni: Ce solicitări au avut avocații și procurorul de caz
Ședința de judecată în privința fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost amânată la Curtea de Apel Chișinău, la solicitarea avocaților săi. Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău urma să examineze recursul formulat de procurorul anticorupție, precum și de apărătorii ex-Președintelui Republicii Moldova.
Foto: captură video
În cadrul ședinței de judecată, avocații fostului șef de stat au solicitat termen pentru a lua cunoștință cu recursul acuzării, și au invocat că pleacă în concediu de odihnă pentru câteva zile.

În contextul examinării acestui demers al apărării, procurorul de caz a insistat pe continuarea examinării recursului în ședința de astăzi, menționând că pentru a oferi posibilitatea părții apărării să ia cunoștință cu recursul formulat, este suficient și o oră.

Magistrații care examinează recursurile au decis să admită solicitarea avocaților și au amânat examinarea pentru luni, 29 august 2022, începând cu ora 13:00 min.

Prin încheierea magistraților Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana din 18 august 2022, s-a dispus prelungirea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile, în privința fostului șef de stat.

Procurorul de caz a contestat cu recurs decizia primei instanțe considerând că partea dispozitivă a deciziei nu corespundea motivării expuse în partea descriptivă de către judecătorul de instrucție.

Prin urmare, procurorul de caz, a solicitat magistraților de la apel prin recursul formulat de a aduce în concordanță partea dispozitivă cu cea motivatorie.

Igor Dodon a fost reținut pe 24 mai 2022, de ziua Maiei Sandu, pentru 72 de ore, pe 4 dosare penale, printre care trădare de patrie, corupție sau îmbogățire ilegală.

Pe 26 mai, judecătorii l-au plasat în arest la domiciliu pe Igor Dodon pentru 30 de zile, deși procurorii au cerut menținerea fostului președinte după gratii. Comnatul lui Dodon, bănuit în dosarul de îmbogățire ilicită, drept complice, a fost trimis pentru o lună în Penitenciarul 13.

Igor Dodon a respins toate acuzațiile care i s-au adus și a declarat că poate proba fiecare sumă de bani care a fost ridicată de procurori din casa sa, acestea fiind legal acumulate din salariu.

Procurorii în comun cu CNA și SIS au descins pe 24 mai, de ziua Maiei Sandu, cu percheziții la domiciliul fostului șef de stat, Igor Dodon, fiind suspectat pe mai multe capete de acuzare.

„Un show de doi bani cu învinuiri grave și neprobate. Atunci când o guvernare nu e în stare să conducă țara, luptă cu opoziția, un cadou de ziua Maiei Sandu”, a comentat secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea.

Kremlinul s-a arătat îngrijorat de situația ce-l vizează pe fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, care este „un susținător al relațiilor de prietenie cu Rusia”.


Pub