‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAvicultorii solicită subvenții directe per kilogram de carne

Avicultorii solicită subvenții directe per kilogram de carne

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Reprezentanții sectorului avicol din țară au solicitat ministrului Agriculturii modificări la regulamentul de subvenționare, astfel încât să beneficieze de subvenții per kg de carne.

Solicitarea a fost expusă în cadrul întâlnire cu echipa de specialiști din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și ministrul Vladimir Bolea.

Totodată, avicultorii au menționat că înregistrează costuri înalte la consumul de energie și de gaze și că își doresc o susținere mai consistentă din partea statului, pentru lansarea unor proiecte de eficientizare energetică.

Potrivit antreprenorilor, o hală cu un efectiv de 25.000-30.000 de pui consumă circa 13 mii m3 de gaze pe lună.

În cadrul ședinței au fost analizate și modificările ce ar putea fi efectuate în politica fiscală și vamală pentru anul viitor. Printre sugestii se regăsește ți achitarea subvențiilor per kilogram de carne, introducerea impozitului unic în agricultură.

În context, Vladimir Bolea, a reiterat că, instituțiile statului responsabile de domeniul agricol sunt ancorate în realitățile curente și sunt deschise la dialog cu reprezentanții mediului de afaceri.

„Vom analiza soluțiile de susținere a sectorului zootehnic privind consumul de gaze, pentru ca procesele tehnologice să continue în ritm normal. Este important și ca agricultorii să-și orienteze eforturile pentru a construi instalații de biogaz, întrucât generează profit pentru întreprinderi și numeroase beneficii inclusiv pentru mediu”.

‹ adv ›

În cadrul ședinței, avicultorii au mai cerut autorităților să asigure o evidență mai riguroasă a importului de carne de pasăre, iepure, ouă. 

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în acest an, a scăzut producția de vite, porci, ouă și lapte atât în întreprinderile agricole, cât și în gospodăriile populației. Singura creștere a fost înregistrată în cazul producerii de carne de pasăre în întreprinderile avicole.

Amintim că, în prezent, Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură acordă crescătorilor de animale subvenții directe per cap de animal. În acest an, pentru acest tip de subvenții, a fost alocată suma de 150 milioane de lei.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›