(video) Directorul interimar al Poșta Moldovei, cu detalii despre reorganizarea întreprinderii: Avem 24 de directori, administratori, contabili-șefi, care doar încarcă costurile administrative

Directorul interimar al Î.S. „Poșta Moldovei”, Roman Cojuhari a prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, detalii despre reorganizarea întreprinderii de stat. Asta după ce în spațiul public a apărut o scrisoare în care mai mulți angajați se plâng pe conducerea Poștei Moldovei, care ar fi inițiat o reformă ce prevede concedierea mai multor lucrători. Aceștia mai spun că au fost „amenințați că dacă se vor opune optimizării, atunci se vor trezi cu diverse controale și vor fi eliberați de la serviciu, fără dreptul la vreo compensație”.

Foto: captura ecran

„Poșta Moldovei are peste 5000 de angajați și o rețea de peste 1200 de subdiviziuni. Pentru a face față provocărilor, întreprinderea trebuie să fie adaptată la realitățile curente. Reieșind din acest raționament, Î.S. Poșta Moldovei a inițiat un plan de digitalizare, modernizare și transormare a serviciilor prestate, atât a rețelei sale, cât și lanțului logistic. Drept urmare, au fost stabilite 5 obiective strategice primordiale:

1. construirea unui hub de sortare;

2. renovarea flotei auto – până la sfârșitul anului vor fi achiziționate primele unități de trasport nou, pentru a fi înlocuite cele învechite;

3. dezvoltarea rețelei informaționale;

4. implementarea oficiilor poștale mobile, pentru a ajunge cât mai aproape la cetățeni;

5. implementarea monedei electronice.

În acest sens, întreprinderea este înr-un amplu proces de reorganizare și anume:

1. Întreprinderea de stat va fi reorganizată în societate pe acțiuni. În acest sens a fost elaborat proiectul de hotărâre de Guvern și a ost supus consultărilor publice. Această reorganizare va aduce doar beneficii, în special lărgirea spectrului de servicii, în special în domeniul finanțelor, cadrul de plată, deservirea conturilor, implementarea monedei electronice, dar și posibilitatea de a atrage investiții

Accentuez, pentru a pune capăt speculațiilor apărute, că acționar rămâne statul RM, 100%, iar societatea rămâne un bun nepasibil privatizării. Denumirea se schimbă doar din Întreprindere de Stat în Societatea pe Acțiuni Poșta Moldovei.

Despre proiectul de reorganizare la nivel teritorial – Poșta Moldovei e o întreprindere la autogestiune, una comercială chiar, care are la bază 2 obligații fundamentale:

- să asigure servicii clienților săi

- să genereze profituri fondatorului său - statul RM”, a punctat Roman Cojuhari.

„Cât ține de reorganizarea administrativă propriu-zisă, la moment Poșta Moldovei are 24 de sucursale, 24 de directori, administratori, contabili-șefi, care doar încarcă costurile administrative și nu contribuie direct la creșterea calității serviciilor prestate pentru clienții finali. Suntem convinși că banii trebuie cheltuiți eficient, investiți în modernizarea oficiilor poștale, sucursalelor, în majorarea salariilor pentru operatorii poștali.  Analiza noastră arată că menținerea a 11 sucursale teritoriale care vor rămâne în urma reformei este mai mult decât suficientă pentru asigurarea procesului administrativ

Cât ține de cele 1200 de oficii potale, activitatea acestora nu va fi influențată nicicum, iar resursele economisite vor permite modernizarea acestor oficii și majorarea salariilor acestor angajați”, a mai adăugat acesta.


Urmăriți conferința integral, pe UNIMEDIA:



Mai mulți angajați ai centrelor de poștă ale Întreprinderii de Stat Poșta Moldovei se plâng că „au loc reduceri masive de cadre, iar angajații rămași sunt exploatați la greu”, pentru a micșora cheltuielile întreprinderii, care „de 3 ani generează pierderi de milioane”. „Marea reformă”, propusă de administratorul interimar Roman Cojuhari, presupune reducerea numărului sucursalelor de la 26 la 11, iar personalul din administrațiile sucursalelor lichidate urmează a fi concediat, se menționează într-o scrisoare deschisă, adresată demnitarilor statului. Autorii acesteia susțin că nu au putut să-și lase semnăturile, deoarece au fost „amenințați că dacă se vor opune optimizării, atunci se vor trezi cu diverse controale și vor fi eliberați de la serviciu, fără dreptul la vreo compensație”. Totodată, ei mai spun că dacă nu vor fi auziți de prim-ministră și de organele competente, își rezervă dreptul de a organiza proteste. Roman Cojuhari a menționat, pentru UNIMEDIA, că revine cu o reacție la acuzațiile care i se aduc.


Pub