Cojuhari respinge acuzațiile PSRM privind privatizarea Poștei Moldovei: Speculații. Statul va rămâne acționar 100%

Directorul interimar al Î.S. „Poșta Moldovei”, Roman Cojuhari, declară că reorganizarea întreprinderii de stat în societate pe acțiuni nu presupune privatizarea acesteia, așa cum se vehiculează în spațiul public. „Acționar rămâne statul Republica Moldova, 100%, iar societatea rămâne un bun nepasibil privatizării”. Declarațiile au fost făcute astăzi, în cadrul unei conferințe de presă privind reforma inițiată. Anterior, Partidul Socialiștilor menționa, într-un comunicat de presă, că „intenția autorităților de a reorganiza „Poșta Moldovei” și „de a extinde gama serviciilor prestate” cu servicii financiare în sfera nebancară” denotă un singur lucru – dorința de a “prihvatiza” un segment întreg al pieței”.

Foto:

„Întreprinderea de stat va fi reorganizată în societate pe acțiuni. În acest sens a fost elaborat proiectul de hotărâre de Guvern și a fost supus consultărilor publice. Această reorganizare va aduce doar beneficii, în special lărgirea spectrului de servicii, în special în domeniul finanțelor, cadrul de plată, deservirea conturilor, implementarea monedei electronice, dar și posibilitatea de a atrage investiții. Accentuez, pentru a pune capăt speculațiilor apărute, că acționar rămâne statul RM, 100%, iar societatea rămâne un bun nepasibil privatizării. Denumirea se schimbă doar din Întreprindere de Stat în Societatea pe Acțiuni Poșta Moldovei”, a subliniat directorul interimar al Î.S. „Poșta Moldovei”, Roman Cojuhari, în cadrul conferinței de astăzi.


La mijlocul lunii august, Partidul Socialiștilor se declara „categoric împotriva risipirii proprietății statului de către PAS, aflat temporar la guvernare”.

„Agenția Proprietății Publice a anunțat despre reorganizarea întreprinderii de stat „Poșta Moldovei” în societate pe acțiuni. Guvernul intenționează nu doar să extindă gama de servicii prestate prin oferirea unor servicii financiare din domeniul nebancar, dar si anunță despre existența unui plan de modernizare convenit cu Banca Europeană de Investiții. Intenția autorităților de a reorganiza „Poșta Moldovei” și „de a extinde gama serviciilor prestate” cu servicii financiare în sfera nebancară” denotă un singur lucru – dorința de a “prihvatiza” un segment întreg al pieței.

Lozincile despre necesitatea liberalizării economiei, despre faptul că piața liberă trebuie să le guverneze pe toate, le auzim deja pe parcursul a 30 de ani. Dar, de-a lungul acestei perioade, statul a pierdut ramuri întregi în interesul prihvatizatorilor, iar populația rămâne neputincioasă în această lume a banilor.

Este suficient să ne amintim de „reforma” de lichidare a laboratoarelor de stat, care a fost realizată în ajunul pandemiei și în urma căreia oamenii sunt nevoiți să plătească de trei ori mai mult unor laboratoare private, pentru niște analize și teste elementare.

Menționăm că întreprinderea de stat „Poșta Moldovei” are o funcție socială importantă, prin deservirea beneficiarilor de prestații sociale, asigurarea populației țării cu servicii poștale adecvate. În prezent, jumătate din numărul total de clienți ai întreprinderii o constituie anume beneficiarii de prestații sociale.

Înlăturarea statului din acest sector se va solda cu scumpirea serviciilor – constatăm acest lucru peste tot unde au avut loc asemenea “reforme” – iar în consecință, majoritatea populației va fi lipsită de posibilitatea de a beneficia de servicii poștale accesibile.

PSRM amintește și faptul că mai multe întreprinderi ale țării, inclusiv cele mai mari bănci moldovenești, au fost vândute străinilor prin intermediul instituțiilor financiare internaționale. În acest caz, participarea unei bănci de investiții străine în proiectul de „modernizare” a „Poșta Moldovei” denotă interesul instituției financiare respective față de viitorul acestei întreprinderi de stat.

PSRM se declară categoric împotriva vânzării de către PAS a întreprinderilor de stat și a distrugerii economiei moldovenești. Considerăm că statul trebuie să păstreze întreprinderile strategice pentru a avea posibilitatea de a susține populația, mai ales în condițiile crizei economice”, se menționează în comunicatul remis de formațiunea politică.

Directorul interimar al Î.S. „Poșta Moldovei”, Roman Cojuhari a prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, detalii despre reorganizarea întreprinderii de stat. Asta după ce în spațiul public a apărut o scrisoare în care mai mulți angajați se plâng pe conducerea Poștei Moldovei, care ar fi inițiat o reformă ce prevede concedierea mai multor lucrători. Aceștia mai spun că au fost „amenințați că dacă se vor opune optimizării, atunci se vor trezi cu diverse controale și vor fi eliberați de la serviciu, fără dreptul la vreo compensație”. Totodată, ei mai spun că dacă nu vor fi auziți de prim-ministră și de organele competente, își rezervă dreptul de a organiza proteste.


Pub