(doc) Contabila era juristă și nu a fugit, dar „e în concediu”. Scrisoare deschisă de la avocatul Olgăi Romanova: A aflat din presă că ar fi cercetată într-un dosar

Avocatul Olgăi Romanova a venit cu o scrisoare deschisă, făcută publică astăzi, prin care denunță mai multe falsuri și abuzuri în privința clientei sale. Acesta susține că „a fost reținută abuziv, iar plasarea ei în arest în Penitenciarul 13 contravine normelor legale și practicilor în domeniu”.

Foto: IPN

Avocatul Gheorghe Mihailov a ținut să dezmintă, în primul rând, afirmația că Olga Romanova ar fi fugit din țară, așa cum s-a vehiculat în presă, și atrage atenția că ea nu este contabilă a Partidului „ȘOR”, ci a fost angajată în calitate de jurist.

„Doamna Romanova Olga, începând cu data de 16 iulie 2022, se afla în concediul anual de odihnă planificat. Ca orice persoană căreia-i este garantată libertatea de circulație, aceasta a luat decizia să-și petreacă concediul peste hotarele Republicii Moldova. Astfel, doamna Romanova Olga, la momentul plecării, nu a fost înștiințată de către organele de drept că ar figura într-o cauză penală în care urmează a-i fi atribuit vreun statut procesual, ceea ce denotă că aceasta a părăsit țara în mod legal, într-un moment în care nu era intentat vreun proces penal împotriva sa”, se spune în scrisoare.

Potrivit avocatului, în timp ce se afla peste hotare, ea a aflat că ar figura în cauza penală privind „finanțarea ilegală a Partidului Politic Șor”, precum și că aceasta ar fi „fugit” cu scopul de a se eschiva de răspundere penală.

„În pofida comportamentului ireproșabil al dnei Romanova Olga, pe data de 11 august 2022, la adresa de domiciliu al acesteia, s-a prezentat ofițerul de urmărire penală, care a reținut-o. Prin urmare, în perioada 8-11 august 2022, fără a fi citată, organul de urmărire penală, cunoscând că doamna Romanova a revenit benevol în Republica Moldova, a purces la reținerea neîntemeiată, dacă nu ilegală a acesteia”, se menționează în scrisoare.

Astfel, în opinia avocatului, care face trimitere la jurisprudența Curții Europene pentru Drepturilor Omului și la prevederile Codului de procedură penală, nu existau temeiuri pentru reținerea Olgăi Romanova.

Mai mult, Olgăi Romanova i-ar fi fost încălcate drepturile și atunci când în presă au apărut informații privind trecerea frontierei de stat de către aceasta.

„Am vrea să înțelegem în bază căror temeiuri și cu autorizarea căror autorități s-a realizat urmărirea clientului meu și în ce mod astfel de documente sunt scurs de în presă. Nu în ultimul rând, dorim să menționăm că doamna Romanova Olga nu deține un automobil de lux de model Mercedes, după cum s-a scris în presa afiliată organelor de drept. Vecinii acesteia nu au fost percheziționați și nici un automobil ascuns nu a fost identificat, fapt ce se confirmă prin documentele procesuale din cadrul cauzei penale. În aceste circumstanțe, este evident că în privința clientului meu s-a întreprins o discreditare intenționată bazată pe fapte distorsionate. În consecință, menționăm că ne vom susține poziția de apărare prin toate mijloacele legale, atât la nivel național, cât și internațional, inclusiv de a obține dezmințirea oficială a celor publicate în presă”, conchide avocatul Gheorghe Mihailov, în scrisoarea sa.


Una dintre cele 7 persoane din dosarul Șor, care a părăsit țara, iar apoi a fost reținută, la sfârșitul săptămânii trecute, a primit mandat de arest pentru 30 de zile. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis demersul procurorilor anticorupție, pe 13 august. Informația a fost confirmată pentru UNIMEDIA de procurora responsabilă pentru comunicare cu mass-media, Mariana Cherpec.

Una din cele 7 persoane care la 16 iulie 2022, au părăsit teritoriul Republicii Moldova în scopul eschivării de la urmărirea penală, a fost reținută de către organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție pentru un termen de 72 ore, fiind bănuita de complicitate la săvârșirea falsificării rapoartelor privind gestiunea financiară a partidului și acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat, infracțiuni prevăzute la art. 1812 alin. (1) și alin. (5) din Codul penal” anunța vineri Procuratura.

Totodată, PA a pornit o cauză penală pe scurgerile de infomații.

La 21 iulie, ofițerii Centrului Național Anticorupție și cei ai Serviciului de Informații și Securitate, în comun cu procurorii anticorupție, au descins cu percheziții în mai multe locații din țară, în cadrul unui dosar pornit cu „privire la finanțarea ilegală a unui partid din Republica Moldova, de către un grup criminal organizat”.


Pub