Moldovagaz cere ajutor de la Guvern pentru a plăti avansul până la 1 septembrie. Gavrilița: O să examinăm și o să vedem

Compania Moldovagaz cere din nou ajutor de la Guvern pentru achitarea avansului pentru luna august. Prim-ministra Natalia Gavrilița anunță că solicitarea va fi examinată, iar deocamdată nu s-a luat o decizie la subiect.

Foto: UNIMEDIA

„Noi analizăm ca în fiecare lună, cum procedăm pentru ca pe de o parte să veghem cum se cheltuie banul public și pe de altă parte să asigurăm aprovizionarea țării cu gaze naturale.

O să examinăm și o să vedem”, a spus prim-ministra.

Gazprom a atenționat Moldova să-și „onoreze angajamentele contractuale în volum total și în termenii stabiliți”.

Asta după ce Gazprom a acceptat pe 22 august solicitarea făcută de Moldovagaz de amânare a plății avansului pentru luna august până la 1 septembrie.

Totodată, MoldovaGaz a reușit să achite toată suma pentru achiziționarea gazelor naturale de la Gazprom, în luna iulie.

Între timp, gazul la bursele internaționale a luat-o razna și a ajuns să coste 3000 de dolari per mia de metri cubi.

Gazprom a prognozat, recent, că în această iarnă gazele naturale vor fi extrem de scumpe și ar putea sări de 4 mii de dolari per mia de metri cubi.

Moldova cumpără în august gaze naturale la preț record de circa 1500 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Tarifele interne la gazele naturale au explodat din octombrie până acum, majorându-se de la 4,2 lei pentru un m3 la 23 de lei.

Cu toate acestea, cifra nu acoperă prețul de achiziție, transport și livrare către consumatorii casnici, susține MoldovaGaz, care a cerut o majorare a tarifului la 29 de lei pentru 1 m3.

Compania anunță devieri de casă de milioane, care va pune în dificultate activitatea de mai departe a furnizorului de gaze naturale.


Pub