Cenușa, despre MAN-ul lui Ceban: Ar putea aduce roade. Electoratul care s-a detașat de PAS va căuta proiecte politice noi

Lansarea oficială a mișcării politice conduse de Ion Ceban este o decizie pragmatică, iar strategia primarului capitalei ar putea aduce roade, dar ponderea formațiunii lui va depinde de calitatea și integritatea echipei pe care acesta va trebui să o găsească și să o crească. Este părerea analistului politic Dionis Cenușa, care a realizat o analiză, după anunțul lui Ceban privind lansarea Partidului Mișcarea Alternativă Națională. „Electoratul care este pro-european este mai larg. Ceban a făcut un exercițiu matematic simplu și a observat că segmentele care s-au detașat de PAS și Sandu pe timpul crizei sunt pro-europene, dar nemulțumirea de modul de gestionare a crizelor de către guvernare îi face susceptibili pentru căutarea altor proiecte politice, care să îi reprezinte”, a precizat Cenușa.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„Despre Ion Ceban și MAN:

1. Lansarea oficială a mișcării politice conduse de Ion Ceban este o decizie pragmatică. Pe fundalul crizei social-economice din țară și a crizei de legitimitate a guvernării, multe formațiuni politice vechi și noi au oportunitatea de a rupe din electoratul frustrat, derutat și reactiv. Ceban a spus că vroia să lanseze MAN la începutul anului, dar criza refugiaților i-ar fi stricat planurile politice. Efectele acestei amânări pot fi benefice pentru MAN.

2. Ceban vrea să creeze un partid pro-european. Acest lucru ar fi fost imposibil la începutul anului, dar agresiunea rusească asupra Ucrainei a facilitat obținerea statutului de țară candidat de către Moldova. Prin urmare, din punctul de vedere al tehnologiei politice, este logic ca Ceban să se reorienteze. Cazuri similare de reorientare au fost demonstrate de bașcanul găgăuziei Irina Vlah, care, în mod ipotetic, ar putea fi compatibilă cu formațiunea lui Ceban.

3. Sistemul de partide politice din statele UE e plin de formațiuni care au susținut aderarea la UE, dar care au avut și își mențin o agendă pro-rusă. Cazul lui Fidesz condus de Viktor Orban este cel mai viu și concludent exemplu. Prin urmare, Ceban nu inventează nicidecum bicicleta, ci folosește căile deja bătătorite ale altor lideri politici la nivel european.

4. Electoratul care este pro-european este mai larg. Ceban a făcut un exercițiu matematic simplu și a observat că segmentele care s-au detașat de PAS și Sandu pe timpul crizei sunt pro-europene. Dar nemulțumirea de modul de gestionare a crizelor de către guvernare îi face susceptibili pentru căutarea altor proiecte politice care să îi reprezinte.

5. Ultimul aspect ține de conjuctura politică actuală și faptul că se așteaptă o ruptură (inclusiv proteste) în timpul căreia și ca urmare a căreia poate avea loc rearanjarea scenei politice în sensul simpatiilor politice ale populației. Ceban este conștient de faptul că dacă guvernarea, printr-o decizie radicală, restricționează activitatea Partidului Șor și/sau PSRM (conform celui mai negativ scenariu - acestea ar putea fi inclusiv declarate în afara legii în baza acuzațiilor și sentințelor privind finanțarea ilegală), atunci electoratul de stânga și pro-rus se va întrepta spre PCRM. Cei care nu se vor regăsi nicăieri și care au o poziție mai moderată vor dori să se alăture unui nou proiect politic, pe care îl reprezintă MAN. Strategia lui Ceban ar putea aduce roade, dar ponderea formațiunii lui va depinde de calitatea și integritatea echipei pe care acesta va trebui să o găsească și să o crească.

În orice caz, Ceban va avea rivali și pe dreapta (Sandu) și pe stânga (Dodon), ceilalți lideri politici sunt fie temporari din cauza constrângerilor de tip judiciar (Șhor), fie în proces inevitabil de retragere din politică (Voronin). Opoziția lui Ceban față de guvernare va spori în ultimele luni, deoarece acesta vrea să atragă populația moderată geopolitic, cu viziuni pro-europene, dar nemulțumită de guvernarea Sandu-PAS”, a punctat analistul politic Dionis Cenușa, într-o postare pe canalul său de Telegram.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a anunțat pe 23 august 2022 că a decis să creeze Partidul Mișcarea Alternativa Națională, care va pleda pentru integrare europeană.

Președintele de onoare al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, din care a făcut parte și primarul capitalei, a oferit un comentariu la solicitarea UNIMEDIA, după anunțul lui Ion Ceban de creare a Partidului Mișcarea Alternativa Națională. „Suntem și noi curioși să înțelegem ce s-a întâmplat între timp cu dânsul și ce politică va promova”, a declarat Igor Dodon.

Ceban a devenit primar de Chișinău, fiind membru PSRM. Ulterior, acesta și-a suspendat calitatea de membru al formațiunii, declarând că vrea să fie „un primar apolitic, al tuturor”. În cadrul prezidențialelor din 2020, Ion Ceban și-a luat concediu pentru a se implica în campania electorală în sprijinul lui Igor Dodon.


Pub