De 7 ori campion mondial: Marele Maestru Internațional Ion Dosca a mai cucerit un titlu, la jocul de dame

Marele Maestru Internațional Ion Dosca a obținut al șaptelea titlu de campion mondial la jocul de dame. În meciul decisiv pentru titlul mondial la jocul de dame 64 în programul blitz, compatriotul nostru l-a învins pe campionul Israelului Iurii Chirilov.

Foto: Ion Dosca
„Acesta este al șaptelea titlu mondial câștigat de Ion Dosca, alături de trei titluri de campion european. Îl felicit din suflet pentru acest rezultat extraordinar și îi doresc noi succese și victorii impresionante!”, a scris fostul șef al statului, Igor Dodon, pe pagina sa de Facebook.

Ion Dosca, născut pe 2 ianuarie 1955 este un jucător de dame moldovean, maestru internațional din 1996. A fost campion al URSS (1991), multiplu campion al Moldovei la dame „rusești” și campion mondial la dame „braziliene” (1999).

A început a juca în competiții de juniori sovietici de la vârsta de 12 ani. La 15 ani, a câștigat campionatele de tineret ale RSSM la dame „rusești”. La începutul anilor 1970, a obținut primele succese la nivelul Uniunii Sovietice, câștigând medalia de argint la campionatele printre juniori din 1971 și luând titlul la aceeași competiție în anul următor. În 1974, a câștigat primul său titlu moldovenesc de seniori și cel de „Maestru al sportului”. În 1980 și 1990 a câștigat Cupa URSS la dame „rusești”, iar în 1991 a împărțit primul loc în ultimele campionate sovietice la dame „rusești”.

A fost distins cu Ordinul Gloria Muncii pentru victoria sa în campionatele mondiale din 1999 și a fost nominalizat de presa locală pentru titlul de sportiv al anului.


Pub