Mai multe instituții guvernamentale au devenit ținta atacurilor cibernetice. Ce spune prim-ministra

Gavrilita
Foto: captură de ecran

Prim-ministra, Natalia Gravrilița, a confirmat în cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi, 24 august, că mai multe siteuri ale instituților de stat au fost supuse unor atacuri cibertetice, inclusiv cel al Guvernului Republicii Moldova.  

„Într-adevăr în ultima perioadă vedem elemente hibride în derulare în Republica Moldova, mă refer aici și la alertele cu bombă și la amenințările cu atacuri cibernetice. Au fost mai multe tentative în ultima perioadă, am văzut chiar ieri o astfel de amenințare și într-adevăr am fost supuși unui val de atacuri la care facem față cu propriile surse”, relevă Natalia Gavrilița.

Potrivit acesteia, mai multe instituții guvernamentale au fost ținta atacurilor din mediul online.

„Continuăm să veghem asupra acestui domeniu și să întreprindem măsurile necesare pentru ca toate instituțiile să fie funcționale. Avem mai multe măsuri pentru fortificarea rezilienței în acest domeniu pe care le întreprindem de mai multe săptămâni și pe care evident le vom continua să le întreprindem și în viitor”, specifică prim-ministra.

În presă, au apărut informații că inițiatorii acestor atacuri sunt cei din gruparea pro-rusă Killnet. De altfel, în spațiul mediatic au fost transmise și capturi de ecran cu discuțiile acestor atacatori de pe pagina „We are Killnet” din Telegram, unde aceștia au menționat despre dorința lor de a ataca siteurile importante din Republica Moldova.

Killnet este un grup de hackeri pro-ruși, cunoscut pentru atacurile sale cibernetice împotriva instituțiilor guvernamentale și companiilor private din mai multe țări ale lumii în timpul invaziei ruse asupra Ucrainei din anul curent. Se crede că grupul a fost format în jurul lunii martie a aceluiași an – 2022.


Amintim că, în data de 12 august, serverul poștei electronice a președinției a fost supus unui posibil atac cibernetic, iar cazul a fost investigat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente