‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleOlga Roșca, agricultoare, despre panourile fotovoltaice: Chiar și-n zile puțin însorite energia acumulată este...

Olga Roșca, agricultoare, despre panourile fotovoltaice: Chiar și-n zile puțin însorite energia acumulată este suficientă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În condițiile escaladării prețurilor la energia electrică, panourile solare fotovoltaice reprezintă atât o formă de consum a energiei “verzi”, regenerabile, cât și o reală posibilitate de a manevra inteligent afacerea, reducând din cheltuieli.  

Respectiv, panouri fotovoltaice își găsesc tot mai frecvent loc în preajma suprafețelor cultivate de agricultorii noștri, cum este și cazul plantației de viță-de-vie de soiul „Moldova”, din Ustia, Dubăsari, despre care vă invităm să aflați mai multe în acest articol.

Olga Roșca produce struguri de masă „Moldova” din 2018 pe o suprafață de 12,6 ha. Startul afacerii a fost dat când, soțul său, angajat al unei companii agricole specializate pe exportul-importul de mere și struguri, a decis să treacă din postura de manager, în cea de antreprenor-agricultor.

„Soțul fiind de baștină din satul vecin, Răculești, a avut posibilitatea să cumpere teren și s-a gândit să lanseze o afacere cu struguri de soiul Moldova, căci știa deja cum are loc procesul de cultivare, cum se comercializează. Plus la toate, zona de centru a țării a fost extrem de benefică pentru strugurii de acest soi. Aceasta a și fost motivul lansării afacerii, ca soțul să fie acasă, lângă familie și să lucreze la propria afacere”.

Din 2018 până în prezent, principalul impediment în calea dezvoltării afacerii de la Ustia a fost clima, cu înghețurile care au afectat roada. În rest, familia Roșca susține că se descurcă bine, strugurii lor reușind să ajungă atât în CSI, cât și în UE.

„Anul acesta se arată a fi un an foarte bogat. Anul trecut, când nu era problema războiului și a embargourilor, o bună parte din struguri au luat calea spre Rusia, alta spre Polonia. De câțiva ani exportăm în Europa. Acum ne gândim, dacă totul va merge bine, să ne orientăm și mai mult cu exporturile spre țările UE”.

De curând, afacerea familiei Roșca a apelat la primul grant și acesta a fost cel oferit de către UCIP IFAD – Granturi la finanțarea măsurilor de adaptare a sistemelor de producție agricolă la schimbările climatice.

Aceștia au apelat la suportul gratuit oferit în cadrul proiectului de către o companie de consultanță în vederea completării dosarului de aplicare.

„Fiind mamă a 6 copii și neavând suficient timp să mă ocup de documentele de solicitare a grantului, am apelat la unul dintre managerii unei companii de consultanță. Acest manager deținea procură și mă reprezenta ori de câte ori era nevoie, iar acest lucru a ușurat întregul proces de depunere a actelor și de accesare a grantului, fiindcă, după mine, nu este un dosar greu de completat, dar nici ușor”. 

‹ adv ›

Odată intrați în posesia panourilor fotovoltaice, în afacerea cu struguri a familiei Roșca s-a simțit diferența.

„Noi unde avem amplasată vița de vie, nu dispunem de acces la curent electric și era necesară o sursă de curent, iar una alternativă, era perfectă. Uneori, avem nevoie să conectăm tehnică, fie și un aparat de sudat sau pomparea a apei, până și paznicul care stă acolo are nevoie de o sursă de energie electrică”. 

Ușoare în instalare și utilizare, panourile solare achiziționate și-au arătat rapid beneficiile. Acum, întrebată dacă mai au nevoie de echipament tehnic în afacerea de la Ustia, Olga Roșca are un răspuns afirmativ și tot în favoarea panourilor solare, mai ales că, au investit de curând într-un depozit frigorific. 

„Panourile solare de care am beneficiat prin intermediul grantului oferit în cadrul Proiectului de Reziliență Rurală, implementat de UCIP IFAD, sunt binevenite, fiindcă prețul energiei electrice este în continuă creștere. Avem frigiderul pe care l-am construit prin forțe proprii și acesta implică un consum mare de curent. Ne gândim pe viitor să depunem dosarul pentru participare la ceva granturi adiționale în acest sens. De asemenea, panourile solare ar fi utile drept soluție și pentru irigare, la pomparea apei, dar este nevoie de mai multe panouri”. 

Reieșind din frumoasa sa experiența, Olga Roșca îndeamnă agricultorii să pună umărul la dezvoltarea agriculturii, aici, acasă. 

„Orice grant e binevenit pentru orice afacere, fie că e mare, fie că e mică. Granturile sunt o mână de ajutor pentru a facilita dezvoltarea oricărei afaceri, mai ales la început de cale. Merită să investești în agricultură și propria țară. Avem un pământ foarte roditor”. 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›