SUA avertizează că Rusia plănuieşte în curând noi atacuri asupra infrastructurii Ucrainei

Statele Unite au informaţii că Rusia intenţionează să lanseze în curând noi atacuri asupra infrastructurii civile şi instalaţiilor guvernamentale din Ucraina, a declarat luni un oficial american. Ucraina și o serie de state UE, printre care și România, stabilesc un nou format de cooperare regională în domeniul securităţii, „Inițiativa Kiev”, informează Digi24.ro

Foto: Profimedia Images

„Avem informaţii că Rusia îşi intensifică eforturile de a lansa atacuri împotriva infrastructurii civile şi a instalaţiilor guvernamentale din Ucraina în zilele următoare. Având în vedere istoricul Rusiei în relaţia cu Ucraina, suntem îngrijoraţi de ameninţarea continuă pe care o reprezintă atacurile ruseşti pentru civili şi infrastructura civilă”, a spus oficialul american, citat de Reuters, potrivit Agerpres. El a mai precizat că afirmaţiile lui se bazează pe informaţii declasificate.

Rămasă fără soldați, Moscova caută recruți până și în închisori. Le promite deținuților bani și libertate. Pare a fi ultima soluție în condițiile în care rușii nu sunt dispuși să moară pentru războiul lui Putin, în Ucraina, scrie BBC.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat luni seară că ţara sa, alături de mai multe state membre ale Uniunii Europene, printre care și România, au creat „Iniţiativa Kiev”, în scopul consolidării cooperării regionale, informează marţi dpa. Şeful statului ucrainean a numit participanţii la acest format, vecinii Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, precum şi statele baltice Estonia, Letonia şi Lituania, adăugând că uşa este deschisă şi altor ţări.

Preşedintele Zelenski a descris această iniţiativă drept „o linie foarte promiţătoare a activităţii noastre în cadrul alinierii euro-atlantice”, dar a oferit puţine detalii, spunând doar că problemele de securitate vor fi în centrul acestui format de colaborare. În discursul său video, preşedintele ucrainean a abordat şi cea de-a doua reuniune anuală a Platformei Crimeea, summit ce va avea loc marţi, online, şi în care vor ţine discursuri, printre alţii, lideri din Germania, Japonia,

Canada şi NATO. În total, au fost anunţaţi peste 50 de participanţi din Europa, Asia, America şi Africa. Platforma Crimeea, lansată anul trecut, este folosită de Kiev în scopul mobilizării sprijinului pentru revenirea peninsulei Crimeea în cadrul Ucrainei. Anexată de Rusia în 2014, peninsula Crimeea continuă să facă parte din Ucraina, conform prevederilor dreptului internaţional.


Pub