Fermierii bat la ușa Nataliei Gavrilița: Ministrul Agriculturii nu ne-a auzit. Negocierile au eșuat. Pregătim proteste

Asociația Forța Fermierilor se arată dezamăgită de faptul că, „negocierile cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, privind declararea stării de urgență, nu s-au soldat cu rezultat concret, chiar dacă ministrul Agriculturii a susținut public această idee”. „În urma mai multor discuții pe platforma ministerului noi am simțit rezistență altor persoane din Guvern față de legiferarea unui plan de salvare a fermierilor afectați”, menționează Asociația într-o declarație publică, solicitând o întâlnire cu prim-ministra Natalia Gavrilița, pe parcursul săptămânii curente și anunțând, totodată, că „pornește consultări în teritoriu, în privința organizării unor proteste economice ale fermierilor”.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„Asociația Forța Fermierilor regretă enorm că negocierile noastre cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare privind declararea stării de urgență nu s-au soldat cu rezultat concret, chiar dacă ministrul Agriculturii a susținut public această idee. În urma mai multor discuții pe platforma ministerului, noi am simțit rezistență altor persoane din Guvern față de legiferarea unui plan de salvare a fermierilor afectați. Menționăm că, Forța Fermierilor în cadrul dezbaterilor a pus accent pe măsurile de sprijin, care pot fi aplicate imediat și care nu necesită alocarea mijloacelor financiare din bugetul de stat.

Constatăm cu îngrijorare că la nivel de guvernare nu este conștientizată gravitatea situației în sectorul agrar.

Seceta severă a compromis în proporții de 80-90 % recolta de porumb și în proporții de 60-70 % recolta de floarea soarelui și sfeclă.

Interdicția politică la importul producției vegetale moldovenești în Federația Rusă a lovit dur în cele mai intensive subramuri ale agriculturii, cum ar fi pomicultura și viticultura.

Excesul producției agricole din anul trecut în Ucraina, problemele cu logistica de export cu transportul rutier, blocajele frecvente la posturile vamale și poziția dominantă și egoistă a unui magnat, care controlează Portul Giurgiulești, au influențat prețurile actuale derizorii pe piața internă la grău, orz, rapiță și floarea soarelui.

La moment, mulți agricultori sunt impuși să comercializeze producția sub prețul de cost, în contextul în care, anul curent costurile de producere agricolă au crescut pe diferite categorii cu 200-400 %, iar dobânzile la credite în ultima perioada s-au majorat aproximativ de 3 ori. În același timp, producătorii agricoli sunt presați cu multiple datorii față de bănci, furnizori de inputuri și de alți creditori. Totodată, din septembrie tradițional crește și povara fiscală asupra sectorului agrar.

În asemenea circumstanțe cumulative extrem nefavorabile, în lipsa unei intervenții promte din partea statului, foarte mulți fermierii mici și mijlocii din zonele rurale riscă să falimenteze în câteva luni, ceea ce ar genera pierderea a zeci de mii de locuri de muncă și accelerarea migrației.

Reieșind din cele expuse, Consiliul Asociației Forța Fermierilor cere, pe parcursul săptămânii curente, întâlnire cu doamna Prim-ministru. Totodată, la solicitarea mai multor agricultori, asociația pornește consultări în teritoriu, în privința organizării unor proteste economice ale fermierilor”, se menționează în Declarația Asociației Forța Fermierilor.

Și în luna iunie, Asociația Forța Fermierilor anunța că va organiza un protest de avertisment, deoarece „prim-ministra Natalia Gavrilița și președinta Maia Sandu au refuzat întâlnirea cu reprezentanții Asociației”. „În campania electorală au fost foarte multe promisiuni față de producători agricoli. La aproape 11 luni distanță după alegerile parlamentare, Asociația Forța Fermierilor constată cu mare regret că asistăm în continuare la atitudinea total neglijență față de un sector strategic, care reprezintă baza pentru aproape jumătate din exportul Moldovei, asigură peste o treime de locuri de muncă în țară și contribuie direct cu aproape 21 % la formarea Produsului Intern Brut. Zeci de mii de fermieri în prezent sunt ultima redută pentru menținerea satelor pe linia minimală de plutire”, declarau atunci reprezentanții Asociației.

Ulterior, Asociația Forța Fermierilor anunța că ședința de lucru cu președintele comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară nu s-a soldat cu niciun rezultat, iar prim-ministra „nu a găsit timp să discute cu reprezentanții organizației”. „Au fost repetat notate revendicările noastre cu promisiunea oferirii răspunsului în 3 zile, ceea ce nu s-a întâmplat. În ultima săptămână, situația fermierilor din țară s-a înrăutățit și mai tare”, se arăta atunci în comunicatul emis de Asociație.

Mai târziu, AFF a anunțat că prim-ministra Natalia Gavrilița a răspuns invitației de a se întâlni cu reprezentanții Asociației Forța Fermierilor, întrevederea urmând să aibă loc la ora 16:00. „Cu mare întârziere, dar avem reacția conducerii țării. Azi, reprezentanții Asociației Forța Fermierilor din mai multe raioane vor avea întâlnirea cu doamna prim-ministră, la solicitarea ei”.

Discuțiile cu prim-ministra au eșuat însă, iar primii au anunțat că protestul cu tehnică agricolă rămâne în vigoare. „Așa și nu am auzit când exact vor fi îndeplinite revendicările noastre, chiar dacă în mare parte ele au fost recunoscute corecte”, a precizat Asociația Forța Fermierilor.

De cealaltă parte, prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că, agricultorii din cadrul Asociației Forța Fermierilor care au anunțat că ies la protest, cu tractoarele, ar avea „o motivație politică”. Totodată, aceasta a mai menționat că la moment, tuturor le este complicat. „Au crescut prețurile și pentru alți antreprenori, și pentru consumatori. Deci, trebuie să vedem care este echilibrul social și solidaritatea pe care o putem demonstra în aceste timpuri”.


Pub