Nemții repornesc încă o centrală pe cărbune. Berlinul face eforturi ca să economisească gazele naturale

23 Aug. 2022, 15:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Aug. 2022, 15:52 // Actual //  Lupu Eduard

Germania repune în funcţiune o nouă centrală de rezervă pe bază de cărbune pentru a compensa criza de gaze. Unitatea de producere a energiei electrice va fi repornită săptămâna viitoare, iar Germania speră să economisească, astfel, rezervele de gaze pentru iarnă. Gazele naturale sunt principalul combustibil folosit pentru încălzirea locuințelor în statul german.

Centrala Heyden din Petershagen, din apropierea orașului Hanovra, din vestul Germaniei, va fi repusă în funcțiune pe 29 august. Această unitate urmează să producă energie electrică până la sfârşitul lunii aprilie anul viitor, a anunţat operatorul Uniper. Centrala Heyden are o capacitate de producție de 875 de megawaţi. Instalația a fost pusă în funcțiune în anul 1987 și este una dintre cele mai puternice centrale electrice pe cărbune din Germania, potrivit Uniper.

Germania intenţiona să elimine treptat producţia de energie pe bază de cărbune cel târziu în 2038. Însă acest lucru nu mai este posibil, în prezent din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Perturbările din sistemul energetic, provocate de crizele de pe piața energiei au determinat autoritățile de la Berlin să revină asupra acestei decizii și să dispună reactivarea unor centrale.

Din 14 iulie, un regulament federal a permis centralelor pe cărbune din aşa-numita reţea de rezervă să fie complet reactivate. Prin această măsură autoritățile germane speră să economisească stocurile de gaze acumulate pentru iarna viitoare. Centralele de rezervă produc energie electrică numai când este necesar pentru a asigura stabilitatea reţelei, după cum relatează dpa.

La începutul lunii august, centrala Mehrum din Hohenhameln, deţinută de grupul energetic ceh EPH, a fost pusă în funcțiune. Mai multe centrale pe cărbune care au fost plasate în rezervă urmează să fie repornite săptămânile următoare în contexul fluxurile reduse de gaze importate din Rusia. De menționat că gazele naturale asigură funcționarea celor mai multe locuințe din Germania.

Pentru iarna viitoare, Germania trebuie să-și reducă consumul de gaze cu o cincime pentru a evita o penuria în această iarnă. Oficialii de la Berlin recomandă firmelor și gospodăriilor să se pregătească pentru cea mai mare criză energetică din Europa, scrie Financial Times. Ministerul german al Economiei a recomandat tuturor companiilor și autorităților locale să reducă temperatura minimă din spațiile de lucru la 19 grade C, pe timpul iernii.

Se așteaptă ca prețurile  la gaze să explodeze de la 1 octombrie, majorarea fiind de peste 100%. Furnizorii acuză costurile suplimentare pe care le au cu achizițiile de gaze naturale, în condițiile în care situația este tensionată și nu se întrevede o relaxare. Mai mult, avertizează că majorările de prețuri vor continua.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 20:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 20:28 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovagaz urmează să solicite o reducere a tarifului pentru gazul natural, conform anunțului făcut de directorul companiei, Vadim Ceban, cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Cererea va fi depusă mâine, pe data de 26 aprilie, la Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), în speranța de a aduce un beneficiu semnificativ consumatorilor finali. Cu toate acestea, Ceban nu a oferit detalii precise în legătură cu mărimea estimată a reducerii tarifului.

În data de 23 aprilie, membrul Consiliului Energocom, Alexandr Slusari declara că prețul gazului vândut de Energocom către Moldovagaz ar urma să fie între 300-350 dolari pentru mia de metri cubi, în luna mai.

Ultima dată, tariful la gaz pentru consumatorii casnici s-a redus cu 19,9%, la 14,47 cu TVA inclus, potrivit deciziei ANRE din 21 februarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău