Mastercard lansează plățile cu Google Pay pentru deținătorii de carduri din Moldova

Mastercard
Foto: Mastercard

Începând de astăzi, deținătorii de carduri Mastercard de la trei bănci din Republica Moldova – Moldindconbank, maib şi Victoriabank au posibilitatea de a plăti cumpărăturile contactless cu smartphone-ul, folosind serviciul Google Pay. Deținătorii vor putea stoca cardurile de credit sau de debit în portofelul digital Google Wallet, care la fel devine dispobibil astăzi în Moldova.

Acum locuitorii țării vor putea plăti rapid, comod și sigur cu smartphone-uri sau ceasuri inteligente folosind Google Pay, oriunde sunt disponibile plățile contactless: în magazine alimentare, în transport public, cafenele, farmacii, benzinării, precum și în aplicații mobile și online.

Plata contactless folosind Google Pay este posibilă pentru smartphone-urile cu sistem de operare Android versiunea 5.0 sau superioară și un cip NFC integrat. De asemenea, puteți plăti contactless pentru cumpărături cu ceasurile inteligente cu NFC în baza Wear OS 2.15 sau o versiune ulterioară.

Pentru a efectua plățile cu smartphone-ul cu Google Pay, deținătorii de carduri Mastercard trebuie să descarce aplicația gratuită Google Wallet din Google Play Store și să adauge detaliile cardurilor lor bancare emise de Moldindconbank, maib sau Victoriabank în portofelul digital. Pentru a plăti, este suficient să activeze ecranul sau să deblocheze smartphone-ul folosind o parolă, un model sau o amprentă biometrică și să apropie dispozitivul de terminalul de plată contactless.

„În întreaga lume, Mastercard lucrează în mod constant pentru a se asigura că utilizatorii noștri pot efectua plăți în cel mai comod și sigur mod, oriunde au nevoie. Plățile contactless prezintă deja de multă vreme o tendință stabilă în rândul locuitorilor Republicii Moldova, iar o confirmare evidentă în acest sens este faptul că 97 % din toate plățile cu carduri Mastercard din rețeaua comercială fizică a Moldovei sunt plăți contactless. În ultimii ani, a crescut în mod deosebit interesul utilizatorilor pentru plățile contactless folosind smartphone-uri și gadget-uri: conform studiului MasterIndex[1], 70 % dintre locuitorii Moldovei ar prefera să plătească pentru cumpărături anume cu smartphone-ul. Suntem foarte încântați, împreună cu băncile noastre partenere – Moldindconbank, maib și Victoriabank – să prezentăm deținătorilor de carduri Mastercard posibilitatea plăților digitale folosind Google Pay”, a declarat Irina Untilă, directoarea oficiului Mastercard din Moldova.

„Google Wallet oferă o modalitate rapidă, ușoară și sigură de a plăti cu orice telefon cu sistem de operare Android sau dispozitiv cu Wear OS”, a declarat Jenny Cheng, vicepreședinte și director general al Google Wallet. „Plătiți cu o singură atingere pentru călătorii cu autobuzul, cumpărături în magazine și multe altele. Oriunde ați merge, păstrați totul în siguranță într-un singur loc.”

Plățile cu Google Pay sunt foarte sigure: serviciul funcționează în baza platformei digitale globale de tokenizare Mastercard, datorită căreia numărul cardului este înlocuit cu o combinație unică din 16 cifre sau, cu alte cuvinte, un token. Astfel, la efectuarea plății, datele efective ale cardului bancar nu sunt transmise: procesul de tokenizare asigură nivelul maxim de protecție pentru tranzacția de plată.


[1] Studiul MasterIndex a fost realizat de XPLANE în iunie 2021 în trei orașe din Moldova – Chișinău, Bălți, Cahul. Pe parcursul studiului au fost realizate 503 interviuri cu deținători de carduri cu vârsta cuprinsă între 18-65 de ani. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente