Dumitru Diacov lansează prima discuție privind consolidarea Centrului politic din Republica Moldova

Sub auspiciul Fundației pentru Democrație si Progres (FDP), prezidată de Dumitru Diacov, la baza de odihnă Odiseu de la Vadul lui Voda în cadrul conferinței politice: „De la confruntare la dialog, de la dialog la cooperare, de la cooperare la progres”, s-au reunit peste 120 de invitați, reprezentanți ai partidelor politice, analiști, experți, reprezentanți ai societății civile si aleși locali, care se asociază cu centrul eșichierului politic din Moldova. Printre participanți se numără inclusiv reprezentanți ai conducerii Partidului Popular din Moldova, Partidului Schimbării, Partidului Consolidării și Democratizării Moldovei, a Partidelor PACE și Democrația Acasă, Partidului Pro Moldova, Platforma CUB, Partidului Democrat din Moldova precum și alte mișcări și organizații politice. Evenimentul a reunit totodată zeci de primari, viceprimari, consilieri raionali, orășenești, comunali, sătești, atât afiliați cât și neafiliați politic, 13 președinți de raioane, deputați ai Adunării Populare din UTAG. La conferință participă reprezentanții a 8 partide de pe eşichierul de centru, centru-stânga, inclusiv Pro Moldova, partidul Consolidării și Dezvoltării RM, partidul Schimbării, partidul Popular, și altele.

Foto:

„Evenimentul este o prima încercare de a așeza la o masa de discuții liderii partidelor care până acum, practic nu au comunicat intre ei”, spune Dumitru Diacov. „Este greu de spus dacă v-om depăși sau nu animozitățile noastre, dar este clar că in situația politica curentă, nici unul din aceste partide separat nu pot pretinde la un rezultat de sine stătător suficient să asigure accederea în viitorul Parlament. Odată cu dispariția din parlament a PDM, a dispărut și centrul politic care asigura un echilibru în politicul din Republica Moldova, iar scăderea numărului de partide reprezentate în Parlament, dar și antagonismul accentuat al acestora face consensul democratic larg practic imposibil. De aceea am inițiat această platformă de discuții și dezbateri politice care să contribuie la inițierea dialogului și cooperării politice pe centrul eșichierului politic, și care sperăm va contribui la obținerea unui dialog politic viabil și consens democratic larg.”

Conferința este susținută și organizată în parteneriat cu Olof Palme Center, donatorul și partenerul FDP, reprezentând organizația umbrelă a mișcării social-democrate suedeze pentru solidaritate internațională și advocacy. Chiar dacă evenimentul este la prima iterație, viziunea organizatorilor este de a continua această primă încercare de a discuta, contrapune și dezbate viziunile asupra ideii de consolidare a centrului politic din Moldova. Consolidarea centrului politic în acest sens ne fiind un anunț de atac sau efort îndreptat împotriva guvernării sau a opoziției parlamentare. Dimpotrivă, formatul are menirea să inițieze și stabilească relațiile între forțele politice centriste, astfel încât acestea să-și poată reprezenta fidel alegătorii și contribuie într-un final la atingerea unui consens democratic cât mai larg și pluralism veritabil în politicul din Republica Moldova.








Pub